Now Reading:
DANAS JE DUŠNI DAN Dan tišine i molitve – evo od kada se i zašto obilježava
Full Article 2 minutes read

DANAS JE DUŠNI DAN Dan tišine i molitve – evo od kada se i zašto obilježava

Danas se obilježava Dan mrtvih ili Dušni dan na koji se prisjećamo naših dragih pokojnika. U kalendaru Katoličke crkve, Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenog.

Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, dva dana u godini, 1. i 2. studenog vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, donosi Dubrovniknet.hr.

Dušni dana ili Dani svih vjernih mrtvih je, najljepše je reći, svetkovina duša. Na Dušni dan u crkvama se služi po nekoliko misa za sve pokojne. Gdje je to moguće, mise se služe i u grobljanskim kapelama.

Nekad su se običaji razlikovali što je vezano uz poganska vjerovanja. Primjerice, sredinom 19. stoljeća nosila se hrana na groblje jer se vjerovalo da je dušama potrebna okrjepa. Taj se običaj zadržao ponegdje u istočnom kršćanstvu. Na groblju se jelo, pilo, a većinom su se držale mise zadušnice.

Za razliku od Svih svetih, Dušni dan nastao je inicijativom benediktinskog opata iz Krimija, Sv. Odilona i to 998. godine, a taj se dan zaslugom benediktinaca proširio i Vatikan ga je potvrdio 1311. godine, piše Dubrovniknet.hr. Dušni dan najčešće obilježavaju mise zadušnice i na taj način prisjećanje na preminule.

sjever.hr/dubrovniknet.hr
02.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.