Now Reading:
MOVEMBER – Mjesec svjesnosti o muškom zdravlju – Slijedi 30 dana puštanja brkova!
Full Article 3 minutes read

MOVEMBER – Mjesec svjesnosti o muškom zdravlju – Slijedi 30 dana puštanja brkova!

Posljednjih godina studeni se obilježava puštanjem muških brkova, a time se povećava svijest o raku prostate, te o zdravlju muškaraca općenito.

Sve počinje 1. studenog s jutarnjim brijanjem. Zatim slijedi 30 dana puštanja brkova. Zadnjeg dana u studenome sudionici se okupljaju, slave svoje brkove te odabiru najbolji i najgori brk mjeseca. Ali sve ovo ima i svoju plemenitiju svrhu!

Prije 17 godina u Australiji započeo je projekt Movember, a prije nekoliko godina počeo se obilježavati i u Hrvatskoj. Time je mjesec studeni postao mjesec u kojem se povećava svijest građana o raku prostate s kojim se bori veliki broj muškaraca. Cilj cijele globalne kampanje je potaknuti mušku populaciju na redovite preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme te bi se pravovremeno i izliječila jer prevencija je ključ dobrog zdravlja, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubojstvima.

Rak prostate

Od raka prostate, najčešćeg novodijagnosticiranog raka muškaraca u Hrvatskoj, godišnje oboli oko 2800 osoba, a prema posljednjim je podacima u 2021. godini umrlo njih 805. U gotovo 90% slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Europska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Rak testisa

Rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (preko 80%) prije 50-te godine života. U Hrvatskoj od njega godišnje oboli oko 200 muškaraca. U usporedbi s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra – petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95%. Važno je redovito (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti liječnika ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

Mentalno zdravlje i suicidi

Smrt od suicida u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti od ozljeda kod muškaraca između 20 i 64 godine života. Prema podacima u 2021. godini od suicida su umrla 454 muškarca, što je 78% od ukupnog broja smrti od suicida te godine. Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

Pokret Movember broji preko 6 milijuna članova, aktivista, sakupljača donacija, organizatora događaja te više od 18 milijuna donatora koji su se uključili u ovaj pokret. Do sada je, a za vrijeme postojanja Movembra kao takvog, uspješno prikupljeno oko 800 milijuna dolara, koji su uredno, između ostalog, otišli u centre za istraživanje raka prostate i testisa diljem svijeta.

foto: ilustracija
sjever.hr/hzjz.hr/gentlemen.hr
01.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.