Now Reading:
Održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca! Gradonačelnica Cividini: “Smatram da je sjednica sazvana zbog osobne promocije nekolicine vijećnika”
Full Article 4 minutes read

Održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca! Gradonačelnica Cividini: “Smatram da je sjednica sazvana zbog osobne promocije nekolicine vijećnika”

U gradskoj vijećnici Grada Čakovca održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca, a prije same sjednice gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini dala je svoje viđenje o ovoj sjednici.

Istaknula je kako je sjednica sazvana na zahtjev sedmorice vijećnika koji su ujedno predložili i točke dnevnog reda te osobno smatra da je sjednica nepotrebna i da su predloženi zaključci netočni, ali i u nekoliko slučajeva protuzakoniti.

-Smatram da je sjednica sazvana zbog osobne promocije nekolicine vijećnika koji misle da će na ovaj način ostvariti političku korist, dok ubiti rade štetu, ne meni niti strankama iz pozicije, već građanima koje predstavljaju – uvodno je rekla Cividini.

Prva točka dnevnog reda odnosi se na raspravu o zakonitosti Odluke o donošenju VII. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, a tužbu je Visokom upravnom sudu uputilo je trgovačko društvo Bat.

-Gradsko vijeće nije tijelo koje može raspravljati, a još manje odlučivati je li neki akt zakonit ili nije, već za to postoje sudovi. Odluka o izmjenama i dopunama GUP-a usvojena je na 16. sjednici Gradskog vijeća. Ono što je najbitnije je da na toj sjednici od 15 prisutnih vijećnika na Gradskom vijeću nitko nije bio protiv donošenja izmjena GUP-a, već je bilo suzdržanih i prihvaćena je većinom glasova. Vijećnici ovom točkom traže nešto što je Grad prema zakonskim odredbama i s obzirom na tužbu koja je upućena prema Gradu, učinio i odradio još 9. listopada – objasnila je Cividini.

Raspravljalo se i o sporu koji Grad ima s nekoliko vlasnika kompleksa Međimurka. Cividini je objasnila kako se radi o površini koja je oduvijek bila javna i koristila se kao trg, a na njoj su izgrađene kućice koje su služile za kafiće, a od 90-ih godina nisu se ni pokušale legalizirati i nemaju riješen status.

-Cilj nam je da se na toj čestici napokon uredi trg kakav Čakovčani zavređuju. Ne uzima se zemljište koje bi se prenamijenilo, čestica ostaje javno dostupna površina, samo se želi srediti i uljepšati jer sad napokon imamo prostora dobiti sredstva kroz Integrirani teritorijalni ustroj – izjavila je Cividini.

Rasprava je uslijedila i uz novootvoreni trgovački centar, a Cividini je istaknula da je građevinska dozvola za trgovački centar izdana prema detaljnom prostornom uređenju, a ne prema GUP-u koji je plan višeg reda. Uz to, rekla je da je kvadratura Centra ostala nepromijenjena u odnosu na prvotni plan iz 2011. godine.

-Smatram da svi mi, pa i gradski vijećnici koji traže sazivanje ovakve sjednice, prvenstveno smo izabrani da bi služili građanima i gradu Čakovcu. Ovdje ispada da služe sami sebi ili određenim interesnim skupinama – rekla je Cividini i dodala da vijećnici žele promijeniti sredstva predviđena za izgradnju kružnog raskrižja 34 inženjerske bojne-Špišićeve ulice-Ulice Stjepana Radića.

-Na Gradskom vijeću izglasano je kreditno zaduženja Grada u kojem je jedna od investicija i kreditno zaduženje za to kružno raskrižje. Na žalost ne mogu se oteti dojmu da je vijećnike netko uvjerio da je rekonstrukcija tog raskrižja samo zbog trgovačkog centra. Svi koji žive u tom dijelu grada, znaju da je zadnjih nekoliko godina tamo izgrađena nova stambena zona, imamo trgovački centar, veleučilište, vrtić, imamo novu zgradu za službu spašavanja, na tom prostoru su metalska jezgra, Tehničko-inovativni centar. U prijavama za Europske fondove imamo novi Centar za investicije i raskrižje kao takvo je potrebno sanirati zbog povećanja sigurnosti prometa, zbog potrebne sanacije samog podvožnjaka, zbog postave bukobrana za stanare koji žive s druge strane ulice – objasnila je Cividini i dodala da brinu o sigurnosti svih sudionika u prometu.

Za kraj je Cividini rekla kako je 19. sjednica Gradskog vijeća igrokaz kojim vijećnici, pod navodnom brigom za opći interes, nastoje ostvariti političku ili neku drugu korist.

Gradska uprava svoj posao obavlja stručno i zakonito – zaključila je Cividini.

mdjak/sjever.hr
31.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.