Now Reading:
Facebook i Instagram u Europi više neće biti besplatni? Već se znaju i cijene
Full Article 1 minutes read

Facebook i Instagram u Europi više neće biti besplatni? Već se znaju i cijene

Korisnicima u Europi Meta će, najavljeno je, ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama sukladno propisima Europske unije.

Kako donosi portal N1, mjesečni plan pretplate za korisnike u Europskoj uniji, Europskome gospodarskom prostoru i u Švicarskoj stajat će 9,99 eura za online korisnike, dok će korisnici iOS-a i Androida morati mjesečno izdvojiti 12,99 eura.

Propisi EU-a prijete ograničenjem mogućnosti Mete da personalizira reklame za korisnike bez njihova pristanka i mogli bi naštetiti njezinu glavnome izvoru prihoda. Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija pod pritiskom je antimonopolskog zakonodavstva u EU-u.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korištenja mreže uz oglase i njezino korištenje bez oglasa uz pretplatu, što bi korisnike moglo ponukati da se odluče za prvu opciju te tako pomoći Meti da prihvati propise, a da pritom ne mijenja poslovanje s reklamama i oglasima.

Ranije ove godine Metu je kaznilo irsko Povjerenstvo za zaštitu podataka svotom od 390 milijuna eura. Mark Zuckerberg je upozoren da ne može koristiti takozvani “ugovor” kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na temelju njihove online aktivnosti, donosi N1.

foto: pixabay
sjever.hr/n1info.hr
31.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.