Now Reading:
BLAGDAN SVIH SVETIH Cijene cvijeća i lampiona i na varaždinskom placu 30 posto više nego lani – evo što kažu prodavači, a što kupci
Full Article 3 minutes read

BLAGDAN SVIH SVETIH Cijene cvijeća i lampiona i na varaždinskom placu 30 posto više nego lani – evo što kažu prodavači, a što kupci

Poskupljenja su u Hrvatskoj postala gotovo svakodnevica, a osim što se žale na (pre)visoke cijene hrane, građani su ovih dana nezadovoljni i poskupljenjem cvjetnih aranžmana i lampiona.

Naime, prema našim saznanjima, za ovogodišnji blagdan Svih svetih morat ćemo izdvojiti 30 posto novca više nego lani.

Provjerili smo kakva je situacija na varaždinskoj Gradskoj tržnici, gdje možete kupiti cvjetne aranžmane koje si ne može svatko priuštiti, kao i cvijeće u teglama koje je znatno jeftinije, ali…

Valentina prodaje cvijeće na varaždinskom placu već niz godina, a potvrdila nam je da je ove godine skuplje nego lani.

-Podigli smo cijene, jesmo, zato što su troškovi proizvodnje porasli. U prosjeku su cijene više od jedan do dva eura, otprilike oko 30 posto, a sami troškovi proizvodnje su u nekim segmentima poskupjeli i do 100 posto. Zasad potražnja nije velika, ali očekujemo navalu tijekom vikenda te u ponedjeljak i utorak – rekla nam je Valentina.

Gospođa Jasmina ove će godine, kaže, za blagdan Svih svetih izdvojiti manje novaca nego ranijih godina.

-Preskupo je, kaj drugo da vam velim. I lampioni i cvijeće su poskupjeli, sigurna sam i više od 20 posto. Obići ću i ove godine tri groba, a za svaki namjeravam izdvojiti najviše 50 eura – rekla je Jasmina.

I ostali kupci s kojima smo pričali slažu se da su cijene znatno porasle i da će ove godine na grobove najmilijih odnijeti ipak manje cvijeća i lampiona nego lani, no naišli smo i na gospodina koji je bio prilično zadovoljan gledajući cijene aranžmana.

-Ne znam, meni se ne čini preskupo. Dobro je – rekao nam je.

A aranžmana ima svih oblika, boja i veličina. Kao što se oni razlikuju, tako se razlikuju i njihove cijene.

-Ponuda nam je bogata, a cijene imamo prikladne za svakoga. Ovisi o potrebama, ali i o veličini, o kvaliteti materijala koji je unutra. Najjeftiniji aranžman kod nas košta 20, a najskuplji 120 eura. Što se tiče potražnje, kupci najviše traže aranžmane po cijeni od 40 do 50 eura. U odnosu na prošlu godinu cijene jesu više, od 20 do 30 posto, ali to je normalno, s obzirom na rast cijena materijala i repromaterijala – kazala nam je vlasnica jedne od cvjećara na Trgu bana Jelačića u Varaždinu.

Poskupjeli su, naravno i lampioni, stoga će se vjerojatno mnogi po „lampaše” uputiti u trgovačke centre, gdje su cijene ipak nešto niže.

Trgovački lanci nude akcije

LIDL ima bogatu ponudu krizantema po 3,99€ i svježih cvjetnih aranžmana već od 17,99€. Ponuda uzmi dva i ostvari 30% popusta vrijedi na sve lampione i cvjetne aranžmane koji se mogu kombinirati i vrijedi od petka 27. listopada do utorka 31. listopada 2023. godine.

PIVAC od ponedjeljka 29. listopada nudi lampione od 0,79€ po komadu i paket od četiri lampiona za 5,19€.

KAUFLAND ponuda za blagdan Svih svetih vrijedi od srijede 25. listopada. Ponuda je raznolika, od krizantema po samo 2,29€ do cvijeća u prigodnoj dekorativnoj posudi po 14,99€.

KONZUM od četvrtka 26. listopada nudi po posebnoj cijeni lampion kocka, crveni po cijeni od 1,29€ umjesto 1,45€ te dodatno do -30% popusta na odabrano umjetno svijeće.

PLODINE široka ponuda lampiona već od 1,19€ te velikih nadgrobnih lampiona već od 1,69€. U ponudi su i cvjetni aranžmani od umjetnog cvijeća te krizanteme po hit cijeni od 3,99€.

Kakve su cijene na varaždinskom placu, pogledajte u našoj fotogaleriji:

a.kučić/sjever.hr
29.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.