Now Reading:
Župan Kolar čestitao mladim zagorskim vatrogascima na uspjehu:  Da bi tradicija vatrogastva nastavila živjeti, izuzetno je bitan rad s mladeži
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar čestitao mladim zagorskim vatrogascima na uspjehu:  Da bi tradicija vatrogastva nastavila živjeti, izuzetno je bitan rad s mladeži

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar primio je ekipu vatrogasne mladeži koje su osvojile 1. i 3. mjesto na državnom natjecanju vatrogasne mladeži. Ženska mladež DVD-a Bedekovčina bila je najbolja u Hrvatskoj, dok se muška mladež DVD-a Tugonica-Podgrađe popela na postolje osvojivši treće mjesto.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber rekao je kako je na natjecanju ukupno sudjelovalo 108 ekipa, i od toga su dvije bile gostujuće.

 -Kod muških je bilo 56 ekipa, od toga tri iz Zagorja – DVD Tugonica-Podgrađe, DVD Bedekovčina i DVD Krapinske Toplice. DVD Bedekovčina je zauzeo 25. mjesto, Krapinske Toplice 22., a Tugonica Podgrađe treće mjesto, pehar i postolje. U kategoriji ženske mladeži natjecalo se 50 ekipa, iz Zagorja to su bile djevojke iz DVD-a Bedekovčina, DVD Tugonjica-Podgrađe i DVD Špičkovina. DVD Špičkovina je zauzeo 41. mjesto, Tugonica-Podgrađe osmo mjesto, a prvakinje su bile djevojke iz DVD-a Bedekovčina – istaknuo je Skuliber i dodao kako su kao vatrogasna Zajednica županije izuzetno zadovoljni rezultatima i da je DVD Bedekovčina već dugi niz godina na postoljima i od kad postoje natjecanja mladeži, ima najbolje rezultate.

Župan Željko Kolar kazao je da kada je riječ o natjecanju vatrogasne mladeži, i kada spominjete Bedekovčinu, to je otprilike kao kad u nogometu spominjete Real Madrid jer oni su osvojili najviše zlatnih medalja u Ligi prvaka. A kad govorimo o Tugonici, to će vam biti novi Manchester City. Kad su počeli osvajati medalje, više im nema kraja.

Vrlo skromni u odnosu na uspjeh koji su ostvarili, a zapravo nisu ni svjesni toga koliki je njihov doprinos u promociji vatrogastva, ne samo na području Krapinsko-zagorske županije, nego na području čitave Republike Hrvatske. Kod nas je vatrogastvo način života, strahovito duga tradicija, a tradicija je nešto što ne možete kupiti novcem. Kada bi prošli kroz bilo koje mjesto u našoj županiji, bilo bi skoro nemoguće da kroz povijest vatrogasnih društava nećete naći kuću iz koje netko nije bio član vatrogasnog društva, a to nema nitko drugi. Da bi ta tradicija nastavila živjeti, izuzetno je bitan rad s vatrogasnom mladeži, što naša vatrogasna društva i Vatrogasna zajednica rade odlično – istaknuo je Kolar.

Kao županu koji ima preko sebe Civilnu zaštitu izuzetno je važno da su hitne službe dobro opremljene, istrenirane, obučene, a vatrogasci su prve snage na koje se mogu osloniti i nije bez razloga imenovao načelnikom Civilne zaštite našeg predsjednika Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

-Jer odavno vatrogasci ne gase samo požare, tu im je niz drugih specijalnosti za koje su se morali dodatno educirati, da bi mogli raditi taj, izuzetno humani posao, a svaki dan praktički „nositi glavu u torbi” da bi štitili živote ljudi i njihovu imovinu – pojasnio je župan.

Predsjednik DVD-a Bedekovčina Željko Odak rekao je da su imali malu pauzu od dvije godine i kad  je sve poremetila korona, te su propustili natjecanje i postolje koje drže negdje od 2010. godine s vatrogasnog natjecanja u Šibeniku.

Djevojke su s ovim prvim mjestom četvrti put prvakinje države u vatrogasnoj mladeži. Slijedi nam Vatrogasna olimpijada koja će biti sljedeće godine u srpnju u Italiji i to je zadnje vatrogasno natjecanje koje će se držati u kategoriji vatrogasne mladeži – napomenuo je Odak i zahvalio Županiji na potpori vatrogascima, ponajviše vatrogasnoj mladeži.

Voditelj vatrogasne mladeži DVD-a Tugonica -Podgrađe Jurica Skuliber naglasio je kako je rad s mladeži ono što se mora poticati.

– Moramo održavati ovu našu lijepu, veliku vatrogasnu obitelj koja živi u našem Zagorju, a upravo zbog toga mislim da su ovi rezultati dobar poticaj za sve mlade ljude da se uključe u vatrogastvo i da pomažu svojim bližnjima jer ovo je uistinu lijep i human poziv – rekao je Skuliber.

Lorena Škreb iz DVD-a Bedekovčina je jako zadovoljna što su osvojile prvo mjesto i nada se da će se s Olimpijade, kući vratiti s peharom i još se više ponositi od kud su i koga predstavljaju.

Lovro Klancir iz DVD-a Tugonica Podgrađe  je zadovoljan njihovim rezultatom i čestitao je DVD-u Bedekovčina na  prvom mjestu koje je osvojila njihova ženska mladež.

Na prijemu je bio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić.

Čast nam je prezentirati one koji su osvojili vrijedna mjesta i treba poštivati sve njihove vrijeme i sve aktivnosti koje su radili da bi došli do ovoga. Oni su dokaz da se marljivošću i tradicijom vatrogastva u našoj županiji može doći do kvalitetnih rezultata. Zahvaljujem se njima i mentorima – zaključio je Lovrenčić.

i.belošević/sjever.hr 28.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.