Now Reading:
Vozači, ovo morate znati: u Austriji od srijede novo prometno pravilo, kazne idu i do 5 tisuća eura
Full Article 2 minutes read

Vozači, ovo morate znati: u Austriji od srijede novo prometno pravilo, kazne idu i do 5 tisuća eura

Vozite li u Austriju privatno ili poslovno, vjerujemo da će vam dobro doći ova informacija. Naime, Austrijski auto moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na cestama ARBÖ upozoravaju vozače motornih vozila na prometno pravilo koje će vrijediti od srijede, 1. studenoga.

Od tog datuma, u Austriji osobni automobili u prometu moraju imati na kotačima postavljene zimske gume, piše Snježana Herek za Večernji.hr.

Navedena obveza odnosi se i na osobne automobile s “lakom” ili “teškom” prikolicom, kao i manja teretna vozila, ističe ÖAMTC. Isti izvor upozorava da zakonodavac propisuje obveznu zimsku opremu od 1. studenoga ove, do 1. travnja sljedeće godine.

Pritom treba voditi računa da ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S; M+S ili M.S. Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje vrijede za sve sezone odnosno i zimi i ljeti. I te se gume smatraju zimskim gumama. Za njih vrijedi odredba da dubina profila ne smije biti manja od 4 milimetara. Ako su montirane zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu, poručuju iz ÖAMTC-a.

Kao alternativu zimskim gumama zakonodavac je predvidio i kombinaciju ljetne gume s lancima na najmanje dva pogonska kotača. To je samo dozvoljeno u slučaju, kako izvještava ÖAMTC, ako je cesta prekrivena snijegom ili ledom općenito prolazna ili gotovo prolazna.

Zakonodavac je za one koji se ne pridržavaju obvezne odluke o zimskim gumama predvidio izuzetno stroge kazne. Prometna policija u slučaju kontrole vlasnicima automobila koji u razdoblju od 1. studenog do 15. travnja u vožnji austrijskim cestama na kotačima nemaju zimske gume, može izreći kazne i do 5.000 eura, u slučaju da su tim činom u opasnost dovedeni drugi sudionici u prometu, donosi Večernji list. Ako to nije slučaj, onda kazna za nepridržavanje odredbe o obvezno postavljenim zimskim gumama iznosi 60 eura.

sjever.hr/vecernji.hr
28.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.