Now Reading:
TOP 5 Dvije sjeverne županije u samom vrhu po povlačenju EU sredstava – Varaždinska i Krapinsko-zagorska
Full Article 5 minutes read

TOP 5 Dvije sjeverne županije u samom vrhu po povlačenju EU sredstava – Varaždinska i Krapinsko-zagorska

Brojni projekti i veliki trud uložen u njihovo osmišljavanje i realizaciju dali su rezultate – dvije su županije sa sjevera Hrvatske u samom vrhu po povlačenju novaca uz EU fondova.

Virovitičko-podravska županija povukla je najviše po stanovniku iz EU fondova u 2022. godini, 797, 83 kune, a tek nešto manje povukla je Varaždinska županija – 685,35 kuna, donosi portal Župan.hr.

U odnosu na 2021. godinu, najveći trend rasta povučenog novca iz EU fondova, u apsolutnom iznosu, imala je Osječko-baranjska županija, 60,2 milijuna kuna, a i Krapinsko-zagorska županija je u top pet županija po rastu povučenog novca iz EU – 22 milijuna više, odnosno 68,03 posto više u odnosu na 2021. godinu.

županijska palača

Krapinsko-zagorska županija

Župan Željko Kolar istaknuo je ljetos kako su u Županiji u provedbi projekti koji su financirani sa skoro 42 milijuna eura iz europskih fondova.

Najizdašniji projekt u ljudskim potencijalima je Baltazar, koji osigurava djeci s teškoćama u razvoju kvalitetnu podršku u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, tu su i energetske obnove osnovnih i srednjih škola te dva velika projekta u zdravstvu, projekt Pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja te projekt opremanja dnevne bolnice i dnevne kirurgije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana pa ZEZ, Znanjem za europsko zajedništvo, kroz koji se educiralo regionalnu i lokalnu samoupravu za postizanje većih apsorpcija sredstava iz EU fondova.

Zagorska razvojna agencija ZARA je u proteklih deset godina, zajedno sa svim javno –pravnim tijelima na čelu s Krapinsko-zagorskom županijom kao osnivačem, provela projekte u vrijednosti većoj od 35 milijuna eura.

Kroz Razvojni sporazum Sjever za Krapinsko-zagorsku županiju strateški projekti su Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice kao Nacionalni centar za liječenje srca i mozga (380 milijuna kuna), Znanstveno – edukativno – zabavni centar (126 milijuna kuna), Specijalna bolnica Stubičke toplice ( 171 milijun kuna), Bajeri u Bedekovčini (56 milijuna kuna), Crna kraljica u Krapini (63.5 milijuna kuna) i kao rezervni projekt Centar za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama gdje bi se gradila nova škola za djecu s posebnim potrebama (70 milijuna kuna), što je ukupno 873 milijuna kuna investicija.

-U dijelu infrastrukturnih projekata, od njih ukupno šest, tri se odnose na Krapinsko – zagorsku županiju. Jedan je tzv. zagorska brza cesta, vrijednosti 2 milijarde 373 milijuna kuna, to je zatim Lepoglavska spojnica koja je u ovaj Razvojni sporazum ušla s milijardu i pol milijuna kuna i završetak brze ceste Zlatar Bistrica – Marija Bistrica sa spojem na Popovec i Breznički Hum vrijedan milijardu i 600 milijuna – naveo je lani župan Kolar te dodao kako se dio Razvojnog sporazuma odnosi i na popis projekata za koje se traži financiranje projektno-tehničke dokumentacije za što su sredstva odobrena.
Primjerice, za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, za Stubičke Toplice za izvedbeni projekt, za Bedekovčanska jezera, za digitalni inovativni centar, izgradnju zgrade sjedišta Zavoda za hitnu medicinu, Centar za palijativnu skrb , izgradnju novog objekta Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Tu je i mreža biciklističkih staza, jednosmjenska nastava u osnovnim školama itd.

Varaždinska županija

Varaždinska županija je druga najbolja po povučenim sredstvima po stanovniku, 685,35 kuna, odnosno 6,65 posto od ukupno povučenih sredstava svih županija, piše Župan.hr.

-Ova 2023. godina je povijesna za zdravstvo Varaždinske županije. Nakon otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Varaždin, u rujnu je svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama. Započela je realizacija našeg najvećeg EU projekta, izgradnje novog objekta Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin vrijednog 45 milijuna eura, koja se sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Pokrenut će biti natječaj za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo – rekao je župan Anđelko Stričak.

U obrazovanju je u tijeku izgradnja i opremanje dvaju regionalnih centara kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi, ukupne vrijednosti 29 milijuna eura. Uz 22 projekta izgradnje i dogradnje škola za potrebe cjelodnevne nastave, u planu je projekt obnove dvorca Šaulovec za Europski centar za darovite – Centre izvrsnosti Varaždinske županije, kao i dogradnja Glazbene škole u Varaždinu.

-Kad je u pitanju turizam, na javni poziv resornog ministarstva prijavljena je obnova smještajnog objekta Minerve u Varaždinskim Toplicama, kao i projekt revitalizacije arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog i najvećeg hrvatskog arboretuma. Uz to smo pokrenuli projektiranje posjetiteljskog centra Gaveznica, na lokaciji na kojoj se nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan i jedino nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj, kao i posjetiteljskog centra Gomila, na lokaciji na kojoj se nalazi jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi – rekao je Stričak.

Uz to treba istaknuti i da je za projekt izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin pokrenuta javna nabava za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Ovo je dio najvažnijih projekata Varaždinske županije i ustanova kojima je osnivač, a tome bi trebalo pridodati i projekte gradova i općina s područja županije.

sjever.hr/zupan.hr
28.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.