Now Reading:
Mladi informatički stručnjaci uspješno završili projekt From Zero to STEM Hero, župan Posavec poručio: Ovakvi projekti su važni jer se od vrtićke dobi djecu motivira na istraživanje i učenje
Full Article 3 minutes read

Mladi informatički stručnjaci uspješno završili projekt From Zero to STEM Hero, župan Posavec poručio: Ovakvi projekti su važni jer se od vrtićke dobi djecu motivira na istraživanje i učenje

U petak je u Metalskoj jezgri Čakovec održana završna konferencija projekta nazvanog From Zero to STEM Hero, vrijednog 386.542 eura, koji je s partnerima uspješno proveo Međimurski informatički klub.

Ostavština ove aktivnosti, u potpunosti financirane sredstvima Europske unije, je širenje interesa i znanja i STEM područja u civilnom sektoru, osobito među djecom predškolske i školske dobi. Popularizacija STEM-a (područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kod djece i mladih znači njihovu dobru pripremu za izazove budućnosti. Međimurskom informatičkom klubu projektni partneri bili su udruga Mladi informatički stručnjaci, III. osnovna škola Čakovec, čakovečki dječji vrtići „Cipelica“ i „Cvrčak“, čakovečka Razvojna agencija Čakovca ČAKRA, te Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Završnoj konferenciji projekta nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnateljica Razvojne agencije Grada Čakovca Damira Vresk, te ravnateljice Dječjeg vrtića Cvrčak i Dječjeg vrtića Cipelica Lidija Varošanec i Gordana Šoltić Siladi koje su kazale kako je ovaj projekt njihovim polaznicima omogućio da se kroz razne radionice bave znanošću.

-Iznimno nam je drago što smo imali prilike biti dio jednog ovakvog projekta – projekta koji je djecu poticao na kreativno razmišljanje i trenirao njihove vještine – kazale su.

Gradonačelnica Cividini izrazila je zadovoljstvo uspješnom provedenom projektu, pritom naglasivši da je jedan od najvažnijih ciljeva projekta ispunjen, a to je mališanima približiti znanost i stvoriti uvjete stvaranje navika i vještina koje će im biti nužne i potrebe u njihovom daljnjem razvoju.

-Ovaj projekt u koji je bilo uključeno niz obrazovnih institucija i udruga, potvrda je važnosti ulaganja u obrazovanja i stvaranja temelja mladim generacijama koje dolaze. Ovakvi projekti su važni, jer se od vrtićke dobi djecu motivira na istraživanje i učenje, a to je temelj za sve ostalo – rekao je župan Posavec te dodao kako će Međimurska županija i dalje podržavati i poticati sve dobre projekte koji imaju za cilj stvaranje dodatne vrijednosti u smislu motivacije i razvijati novih mogućnosti za djecu, pritom dodavši kako skraćenica STEAM u ovom slučaju znači – Stvaramo Temelje Energičnijeg Međimurja.

Viktor Lazar, predsjednik Međimurskog informatičkog kluba te Dejan Drabić, predsjednik udruge Međimurski informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti u informatici Međimurske županije, naglasili su da je projektom dosegnut cilj – nove generacije s novim znanjima i probuđenim interesom za ova područja te temelji za daljnji razvoj STEM-a.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
28.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.