Now Reading:
Je li ovogodišnje Porcijunkulovo uistinu bilo rekordno?
Full Article 3 minutes read

Je li ovogodišnje Porcijunkulovo uistinu bilo rekordno?

Ovogodišnje 59. Porcijunkulovo, koje se održavalo od 28. srpnja pa do 2. kolovoza u Čakovcu, srušilo je mnoge rekorde. Tako je bar bilo rečeno na konferenciji za novinare održanoj nekoliko tjedana nakon završetka manifestacije.

Prema tadašnjim procjenama, ovogodišnju manifestaciju posjetilo je oko 250 tisuća posjetitelja. Te podatke u pitanje je doveo gradski vijećnik Boris Bistrović, upitavši tko je napravio takvu procjenu i kojom metodom.

Kako je objasnila gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini, kao i svake godine dosad, broj posjetitelja Porcijunkulova, u rekapitulaciji koja se radi nekoliko tjedana nakon njenog održavanja, procijenjen je na temelju nekoliko pokazatelja.

Između ostalog, tu je broj automobila koji se tijekom održavanja manifestacije parkirali na javnim, obilježenim i neobilježenim parkirnim mjestima, prometne gužve koje su zabilježene u središtu grada i prilazima grada, broj šetača i vrijeme trajanja gužvi u pješačkoj zoni te na lokacijama na kojima se održava manifestacija. Zatim, tu su i dostupni podaci o prometima ugostiteljskih objekata registriranih pri Poreznoj upravi Ispostava Čakovec, prometu izlagača te objektivnom i subjektivnom dojmu svih sudionika manifestacija.

S time da treba dodati da se podaci o prometima ugostiteljskih objekata odnose na one objekte čije matične tvrtke imaju sjedište na čakovečkom području, dok velik broj onih koji su nudili ugostiteljske i druge slične usluge nije registriran u čakovečkoj Poreznoj upravi.

– Pritom je procijenjeni broj konzervativan u odnosu na neke ranije godine, kad je broj izdanih računa u kafićima ili na parkiralištima bio manji od ovogodišnjeg, a procijenjeno je da je broj posjetitelja tad bio oko 300 tisuća – znakovito je poručila gradonačelnica Cividini.

Kako je navela, procjenu broja posjetitelja su, kao i svih prethodnih godina, zajedno obavili Grad Čakovec, Turistička zajednica grada Čakovca i Policijska uprava Međimurska.

Treba inače dodati i da je ovogodišnje Porcijunkulovo praktički trajalo dan manje, i to zbog kiše, što znači da su rezultati ovogodišnje manifestacije svakako mogli biti još samo bolji.

Podsjetimo, gradonačelnica Cividini u kolovozu je na konferenciji za medije, na kojoj se rekapitulirala ovogodišnja manifestacija Porcijunkulovo, istaknula kako je promet ugostitelja, unatoč tome što je kiša dan i pol sprječavala događanja na otvorenom, iznosio 599.938,08 eura.

– Čakom je prodao 54.021 parkirnu kartu, što je za deset tisuća više nego lani te tisuću dvjesta više od dosad rekordne 2019. godine. Prema procjenama, ovogodišnje Porcijunkulovo posjetilo je oko 250 tisuća ljudi – rekla je tada gradonačelnica Cividini.

n.p.bajz/sjever.hr

28.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.