Now Reading:
U Zagorju borave gospodarski savjetnici iz gotovo 20 država! Kolar: “Vjerujem da ćemo naše goste dodatno zainteresirati za suradnju”
Full Article 4 minutes read

U Zagorju borave gospodarski savjetnici iz gotovo 20 država! Kolar: “Vjerujem da ćemo naše goste dodatno zainteresirati za suradnju”

Krapinsko-zagorsku županiju u petak su posjetiti gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda, akreditiranih pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini dočekao ih je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša.

Župan Kolar izrazio je zadovoljstvo zbog organiziranja ovakvih susreta istaknuvši da se na taj način na jednom mjestu predstavnicima 20-ak zemalja mogu predstaviti gospodarstvo, investicije i projekti Krapinsko-zagorske županije.

-To je pravi put kako možemo predstaviti sve potencijale Republike Hrvatske, svake regije ili svake županije pojedinačno. Posebna mi je čast što je s nama i ambasador Indije u Republici Hrvatskoj. To je zemlja koja ima ogroman rast gospodarstva, vjerojatno najveći ljudski potencijal, zemlja koja nevjerojatnom brzinom napreduje u novim industrijama. Iskustvo i mogućnost suradnje i komunikacije direktno s ambasadom je izuzetno bitna – rekao je Kolar dodajući da je veleposlanik već imao neke kontakte s nekim zagorskim poduzetnicima.

Govoreći o upriličenoj prezentaciji, župan je rekao da su se koncentrirali na dvije stvari.

-Prezentirali smo ono što momentalno radi naše gospodarstvo i koji su njegovi potencijali, a s druge strane, predstavili smo naše ciljeve, izazove, ono što mi želimo u budućnosti investirati i provesti kroz programe te koji su izazovi za sve nas u bliskoj budućnosti. Vjerujem da ćemo naše goste i kroz ostale programe koje smo za njih pripremili dodatno zainteresirati za suradnju na svim područjima i da ćemo nastaviti kroz bilateralne susrete, pojedinačno sa samim predstavnicima dogovoriti konkretnu suradnju – kazao je Kolar te naglasio da je već dogovoren susret, odnosno posjet predstavnika belgijske ambasade Krapinsko-zagorskoj županiji.

Direktorica Poduzetničkog centra Matuša kako su najprije predstavili strateške projekte, a zatim su organizirali okrugli stol s predstavnicima.

-I mi od njih želimo čuti, u odnosu na njihov posao i iskustvo, koje su glavne prednosti Krapinsko-zagorske županije, kako konkretno možemo surađivati i ostvariti bolju suradnju za privlačenje investicija u našu županiju. Prema kontaktima koje smo ostvarili, vjerujem da ćemo uspostaviti puno bolju i direktniju suradnju s našim ekonomskim predstavnicima u veleposlanstvima, što je važno u razgovorima s potencijalnim investitorima – rekla je Matuša.

Nakon uvodnih pozdrava, gostima su predstavili zagorsko gospodarstvo, strateške projekte Krapinsko-zagorske županije. U sklopu posjeta predstavljena je i investicijska platformu Invest in Zagorje koja je i službeno postavljena na Internet te koja je centralno mjesto za sve investitore koji žele saznati više o Krapinsko-zagorskoj županiji i mogućnostima investiranja.

Voditeljica Službe za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Maja Rosenzweig Bajić istaknula je kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokrenulo model Hrvatske gospodarske diplomacije 2013. godine, a 2014. godine su započeli sa studijskim putovanjima.

-Smatramo da je taj pristup odličan kako bi se stranim diplomatima predstavile sve hrvatske županije, da sagledaju njihove realne mogućnosti, da na licu mjesta upoznaju potencijale i da te svoje dojmove prenesu u svoje države i u svoje gospodarske subjekte. Uvjereni smo da će i ovaj studijski posjet u Krapinsko-zagorsku županiju doprinijeti tome. Smatramo da Hrvatska nije samo Zagreb i naša predivna obala, već je to puno više! Svaki naš kraj ima nešto svoje što treba posebno isticati strancima koji to i ne znaju – zaključila je Rosenzweig Bajić.

Ukupno je u posjet Krapinsko-zagorskoj županiji stiglo 19 stranih diplomata, veleposlanika i ambasadora, a među njima je i ambasador Indije Raj Kumar Sristava koji je po prvi puta u Krapini.

Gosti će tijekom dana posjetiti nekoliko lokacija, između ostalog obići će Poslovno-tehnološki inkubator u Krapini te Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i prezentaciju Klastera zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije „Zagorje – zdravlje na dlanu“, a sudjelovat će i u demonstraciji izrade zagorskih štrukli i degustaciji lokalnih proizvoda.

mdjak/sjever.hr
27.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.