Now Reading:
Saborski zastupnik Jenkač aktivno sudjeluje na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti i gospodarskoj koordinaciji u EU
Full Article 2 minutes read

Saborski zastupnik Jenkač aktivno sudjeluje na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti i gospodarskoj koordinaciji u EU

Saborski zastupnik HDZ-a, gradonačelnik Grada Novi Marof i član Odbora za gospodarstvo, Siniša Jenkač, u Madridu je sudjelovao na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji, koja se održava u sklopu španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Prvog dana konferencije, održana je iznimno važna rasprava o izazovima koji stoje pred vladama i gospodarskom oporavku Europske unije u međunarodnom kontekstu. Fokus je bio na transformaciji europskog gospodarstva prema zelenoj i digitalnoj budućnosti te s time povezanim izazovima i neizvjesnostima. Osim toga, raspravljalo se o ustrojstvu novog upravljanja: srednjoročnim strukturalnim proračunskim planovima i specifičnoj neto potrošnji za svaku državu članicu, kao i o održivosti duga i fiskalnoj razboritosti unutar okvira ekonomske i monetarne unije. Saborski zastupnik Jenkač aktivno je sudjelovao u svim raspravama.

Tijekom rasprave, zastupnik Jenkač je naglasio da je ključno osigurati ravnotežu između postizanja fiskalne discipline putem smanjenja javnog duga država članica i poticanja reformi te ulaganja koja će se baviti zajedničkim prioritetima Europske unije.

U tom kontekstu, Jenkač je podržao prijedloge Europske komisije kojima se dopušta postupna fiskalna prilagodba u slučaju da se države članice obvežu na dodatne reforme i investicije.

Na konferenciji su, uz zastupnika Jenkača, također sudjelovali saborski zastupnik i predsjednik Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek te saborski zastupnik i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Željko Pavić.

Zastupnik Tušek je istaknuo kako vlade država članica EU-a itekako imaju izazove osigurati ravnotežu između fiskalne discipline, u smislu smanjenja javnog duga i poticanja reformi i ulaganja za rješavanje zajedničkih prioriteta Europske unije.

sjever.hr
27.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.