Now Reading:
Povezuju se poslovne zone Zaboka i Velikog Trgovišća. Kolar: Sufinanciramo izradu dokumentacije za most preko rijeke Horvatske
Full Article 3 minutes read

Povezuju se poslovne zone Zaboka i Velikog Trgovišća. Kolar: Sufinanciramo izradu dokumentacije za most preko rijeke Horvatske

U Zaboku je potpisan sporazum o suradnji na projektu „Povezivanje gospodarskih zona Zabok- Veliko Trgovišće“ i „Ugovora o sufinanciranju troškova izrade projektno-tehničke dokumentacije mosta za realizaciju projekta „Povezivanje gospodarskih zona Zabok- Veliko Trgovišće“, a potpisali su ga župan Željko Kolar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

Naglašeno je da je riječ o velikom zahvatu jer je most dug oko 16 metara, prema nekim procjenama riječ je o iznosu od oko 3 milijuna eura, a za sam most oko 900 tisuća do milijun eura. Taj će trošak na sebe preuzeti Krapinsko-zagorska županija. Uzme li se u obzir i cijena zemljišta, investicija bi mogla iznositi i više od 4 milijuna eura.

Župan Kolar je ovo potpisivanje nazvao  povezivanjem dviju zona i spajanjem dviju gospodarskih zona.

-Želja nam je da sve gospodarske potencijale koje imamo stavimo u funkciju. Tako smo došli do zaključka da bi najveći iskorak mogli napraviti u širenju ove zone u Zaboku i da ju spojimo sa zonom u Velikom Trgovišću, te da sagradimo novi most preko rijeke Horvatske. Dogovorio sam s kolegama da će Grad Zabok i Općina Veliko Trgovišće isprojektirati i izgraditi cestu kroz svoju zonu, a da će Krapinsko-zagorska županija isfinancirati most. S obzirom na to da je katastarski čestica na kojem je bio most preko Velike Horvatske, na području općine Velike Trgovišće, mi smo potpisali sporazum da će Županija prebaciti sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za most i da će postupak voditi Općina, a Grad Zabok će napraviti svoj dio zone – istaknuo je Kolar.

Zajednički cilj je svima da do ranog proljeća bude  gotova građevinska dozvola za most za zone i da se 2024. godine počne s konkretnim radovima, pojasnio je župan i dodao  da će se kroz novu financijsku omotnicu naći natječaj gdje će moći aplicirati, a ako ne, onda će barem što se mosta tiče Krapinsko-zagorska županija krenuti u njegovo samofinanciranje iz vlastitih sredstava.

Želja nam je da to do 2025. godine bude gotovo. Mislim da je to realno, možda ne kompletno cijela dionica na području grada Zaboka jer je dosta veća, no mi smo se u svakom slučaju odlučili da je to prioritet, što se tiče gospodarskih ulaganja u sljedeće dvije godine u takvu vrstu infrastrukture. Također, nakon izgrađene prometnice kroz jednu i drugu zonu ta će cesta postati županijska cesta – naglasio je župan Kolar.

Načelnik Greblički kazao je kako je ovo jedna dobra priča za budućnost gospodarstva općine Veliko Trgovišće, Zaboka i cijele Krapinsko-zagorske županije.

 -Mi smo došli s projektno-tehničkom dokumentacijom dosta visoko, ostao nam je samo dio manjeg otkupa zemljišta i došli smo skroz do lokacije mosta koji bi trebao povezivati ove dvije zone. U Velikom Trgovišću smo formirali još jednu manju zonu prema potrebama investitora u Dubrovčanu i veselimo se budućim gospodarstvenicima u našoj općini – napomenuo je Greblički.

Gradonačelnik Hanžek je istaknuo kako Veliko Trgovišće, Zabok i Sveti križ Začretje čine osovinu gospodarskog razvoja Krapinsko-zagorske županije, i da je to, u suštini, najpropulzivniji dio razvoja gospodarstva.

– U ovom trenutku, zbog stanja s energentima, krizom zapošljavanja, sve je više investitora koji dolaze i traže lokacije i propituju. Bez osnovne infrastrukture, a to je prometnica, nema razgovora s bilo kojim investitorom – zaključio je Hanžek.

i.belošević/sjever.hr 27.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.