Now Reading:
Iz Petrove se oglasili o pobačaju: “Specijalizantica je pogriješila, no to nije uzrok gubitka djeteta”
Full Article 2 minutes read

Iz Petrove se oglasili o pobačaju: “Specijalizantica je pogriješila, no to nije uzrok gubitka djeteta”

petrova

U emisiji Provjereno u četvrtak je gospođa Maja Glazer Turčić zajedno sa svojim suprugom ispričala potresnu priču o svojem spontanom pobačaju.

Naime, gospođa Maja je u Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (Petrovu) stigla na hitni pregled zbog krvarenja, a specijalizantica koja ju je pregledala, na ultrazvuku nije vidjela da je u maternici još uvijek fetus te joj je dala injekciju uterotonika, kojom se potiče vraćanje maternice u prvobitan položaj.

O slučaju su se oglasili i iz bolnice iz koje su istaknuli kako je došlo do proceduralne greške liječnice.

– Pacijentica je došla u kliniku zbog obilnog krvarenja što je ukazivalo na početak spontanog pobačaja. Specijalizantica, na žalost, na ultrazvuku nije vidjela da je plod još uvijek u maternici niti prepoznala da se radi o početku spontanog pobačaja. Krvarenje se smirilo, dala je injekciju uterotonika i pacijentica je otišla kući. U tom trenutku liječnica nije konzultirala starije kolege što je također greška. Naime, trebala je pričekati s konačnom odlukom dok kolege završe hitnu operaciju jer sama nije smjela potpisati nalaz. No, činjenica je da uterotonik nije uzrok gubitka djeteta – rekao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Slavko Orešković, piše Jutarnji.hr.

Kako je objasnio, jednom kada spontani pobačaj krene, on se više ne može zaustaviti. Proceduralna greška bila je ta da je specijalizantica pacijentici dala injekciju uterotonika, koji se ne daje na početku pobačaja, jer je plod još uvijek bio u maternici.

sjever.hr/Jutarnji.hr

27.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.