Now Reading:
Budite oprezni: S tržišta se hitno povlači lijek popularan u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Budite oprezni: S tržišta se hitno povlači lijek popularan u Hrvatskoj

Tvrtka Mibe Pharmaceuticals d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Ramipril Mibe 2,5mg tablete (ramipril), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serije 115850 ovog lijeka iz administrativnih razloga.

Riječ je o lijeku za liječenje visokog tlaka, a povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Serija lijeka povlači se u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti.

Povlačenje navedene serije lijeka ne odnosi se na kakvoću, sigurnost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti primjenjivati do isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetne serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Iz Agencije podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

foto: ilustracija
sjever.hr/halmed.hr
27.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.