Now Reading:
U Međimurje stigli gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda iz 20-ak država – Posavec: Želimo se prezentirati cijelom svijetu jer imamo se čime pohvaliti
Full Article 4 minutes read

U Međimurje stigli gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda iz 20-ak država – Posavec: Želimo se prezentirati cijelom svijetu jer imamo se čime pohvaliti

S ciljem upoznavanja s gospodarskim i investicijskim potencijalima Međimurja te mogućnostima širenja poslovne suradnje i tržišta, u službeni posjet Međimurskoj županiji u četvrtak su stigli gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda akreditiranih pri stranim diplomatskim misijama.

Županija, odnosno Grad Čakovec ugostili su tako predstavnike veleposlanstva 20-ak država akreditiranih u Republici Hrvatskoj koji su u koordinaciji sa Službom za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a župan Matija Posavec istaknuo je da je to prilika da Međimurje prikaže sve rezultate koje ostvaruje na svim područjima, s posebnim naglaskom na gospodarstvo.

-Mi smo županija koja želi biti otvorena, županija koja se želi povezivati i surađivati i činimo to vrlo intenzivno, osobito sa zemljama koje su u našem okruženju, ali želimo se prezentirati cijelom svijetu jer imamo razloga, imamo se čime pohvaliti. Na neki način, imamo sve elemente da provodimo gospodarske, kulturne i druge aktivnosti i na taj način jačamo ne samo Međimurje kao regiju, nego cijelu državu – rekao je Posavec.

Dodao je kako je ovo prilika da se gosti koji su stigli iz 20-ak zemalja iz gotovo cijelog svijeta upoznaju s gospodarskom snagom Međimurske županije koja je vrlo atraktivna.

-Upoznat će se i s našom poviješću, kulturom i turističkim potencijalima, a to je prilika i da im prezentiramo sve dosadašnje nagrade koje smo dobili i da im na taj način u fokus stavimo potencijale koje Međimurje ima, kako bi oni to mogli prenijeti u svojim zemljama i na taj se način eventualno jačati kroz povezivanje s regijama ili kroz nove investicije koje očekujemo u Međimurju – kazao je župan Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da je Međimurska županija gospodarsko središte cijele Republike Hrvatske te da grad Čakovec nosi 50 posto gospodarstva županije, stoga smatra logičnim da je posjet predstavnika veleposlanstava počeo upravo u Čakovcu.

-Otvoreni smo za sve i svakoga, ali gospodarski razvoj je jedan od elemenata i ključnih faktora kojem se trebamo okrenuti u budućnosti, s obzirom da je naša kulturna i povijesna baština već prepoznata na razini Europe i svijeta. U obrazovanju i odgoju također idemo prema sve većim razinama ostvarenosti i mislim da je gospodarstvo to koje bi trebalo postati pokretač i zamašnjak budućeg razvoja grada Čakovca, ali i Međimurske županije – rekla je Cividini dodajući da je ovaj skup samo jedan od koraka otvaranja prema Europi i svijetu.

-Zahvaljujući ovom skupu, Grad Čakovec opet će zauzeti poziciju i predstaviti poduzeća koja rade na području grada. Posjetom vojarni, spomenut ćemo kroz integralna teritorijalna ulaganja jedan moment gdje se zajedno s Razvojnom agencijom kreće u novi projekt inovativnog centra koji će omogućiti mladima, ali i poduzetnicima ostvarenje budućih ciljeva – zaključila je Cividini.

Na skup uje stigla i Maja Marija Rosenzweig-Bajić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova koja je podsjetila da je gospodarska diplomacija u ovom obliku startala 2013., a prvo studijsko putovanje gospodarskog kluba kojeg čine strani diplomati zaduženi za strano gospodarstvo i trgovinski predstavnici upriličeno je godinu kasnije.

-Možemo reći da smo već napravili puni krug po hrvatskim županijama, a ovo nam je drugi posjet Međimurskoj županiji. Uvjereni smo da je ovakav način predstavljanja Hrvatske po županijama dodatni poticaj kako županijama i stranim diplomatskim predstavništvima da uvide sve potencijale Hrvatske te da upoznaju neki novi dragulj koji je možda skriven jer Hrvatska nije samo Zagreb i obala, nego puno više. Uvjerena sam da ćemo u Međimurju vidjeti stvari kojih nigdje u Hrvatskoj nema te da će se kolege diplomati rado vratiti i možda čak i sklopiti neki posao – izjavila je Rosenzweig-Bajić.

Nakon skupa, gosti će posjetiti Centar znanja te nekoliko gospodarskih poduzeća na području Čakovca i Murskog Središća, a na Mađerkinom brijegu upoznat će se s dijelom turizma, povijesti i enogastronomije Međimurja.

a.kučić/sjever.hr
26.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.