Now Reading:
PROJEKT HYPOKRAT Ukoliko projekt zaživi, moguće su uštede od 500 do 600 tisuća eura godišnje
Full Article 4 minutes read

PROJEKT HYPOKRAT Ukoliko projekt zaživi, moguće su uštede od 500 do 600 tisuća eura godišnje

Projekt HyPoKraT – Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica, provodi se već godinu dana, a o rezultatima dosadašnjih aktivnosti na projektu javnost su na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Energetskom centru Bračak upoznali župan Željko Kolar i zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Velimir Šegon.

Uz njih na konferenciji su bili i Alen Požgaj iz tvrtke AP Consulting, tehnički partner, te ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Danijel Javorić Barić.

Nositelj projekta HyPoKraT je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, koja je zadužena za operativni menadžment i za provođenje svih aktivnosti, Općina Krapinske Toplice te AP Consulting i norveški institut NORCE.

Kako je istaknuto, projekt je ukupne vrijednost 254.373,43 eura i 85 posto tog iznosa, odnosno nešto više od 216 tisuća eura, financira se iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“. Preostalih 15 posto su vlastita sredstva Krapinsko-zagorske županije.

Cilj projekta je istražiti i analizirati kako najbolje koristiti geotermalne izvore na području Krapinskih Toplica.

-Dosada se nije dovoljno pažnje posvećivalo energiji koje nude geotermalni izvori. Ovim projektom to smo promijenili. Ovo je zapravo prvi konkretan pomak da vidimo koliki su stvarni kapaciteti. Iz ove bušotine, te saznanja otprije, iz ove jedne bušotine mogu se pokriti kapaciteti grijanja za cijelu Specijalnu bolnicu te se još 30 posto kapaciteta može koristiti za druge objekte. Samo iz jedne bušotine došli smo do zaključka da imamo dovoljno energije – kazao je Kolar dodajući da se dio energije iz tih izvora može koristiti i za poljoprivrednu proizvodnju.

-Slijedi sama realizacija projekta. Mi nemamo fiskalnih kapaciteta za ulaganja koja slijede nakon toga, ali očekujemo natječaje preko kojih će se moći pronaći izvori financiranja – mišljenja je Kolar. Kazao je i kako će se na završetku projekta javnost obavijestiti o svim rezultatima projekta.

Projektom se prije svega istražuje i kvantificira geotermalni potencijal na području Općine Krapinske Toplice, nakon čega će se izraditi tehničko projektna dokumentacija u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti i povećanja proizvodnje obnovljive energije.

Ukoliko bi projekt u konačnici rezultirao korištenjem geotermalnih izvora, to bi imalo veliku važnost kada se govori o uštedi, uzimajući u obzir sve što se događa s cijenama energenata poput plina ili nafte. Tu je i doprinos zaštiti okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije, što proklamira i Europska komisija.

Zamjenik ravnatelja REGEA-e Velimir Šegon ponovio je kako je osnovi cilj povećanje iskorištenja geotermalne energije te kako će se do kraja projekta napraviti kompletna projektno-tehnička dokumentacija.

-Osnovni korisnik biti će Specijalna bolnica te nekoliko objekata u vlasništvu Općine. Sama bolnica će kada projekt zaživi dobivati 70 posto potrebne toplinske energije – zaključio je Šegon.

Požgaj je kazao kako je puno toga napravljeno na projektu i da dobro napreduje te je već napravljeno oko 85 posto poslova na izradi projektno-tehničke dokumentacije. Spomenuo je kako je od najvažnijih dokumenata napravljen onaj koji se odnosi na ispitivanje i održavanje same bušotine. Naglasio je i kako će se realizacijom projekta uštedjeti između 500 i 600 tisuća eura godišnje, što se tiče troškova energenata. Drži da je u ovim vremenima vrlo važna svaka ušteda.

Ravnatelj Specijalne bolnice Javorić Barić kazao je kako su u toj ustanovi u tijeku radovi na zamjeni sustava grijanja. Što se tiče projekta, mišljenja je kako se otvara veliki mogućnost i potencijal za samu ustanovu.

-Zahvaljujem svim partnerima i svemu što je dosada napravljeno. Nadam se da ćemo do kraja projekta znati sve važne činjenice kako bi se svi zajedno uključili u traženju investitora- istaknuo je Javorić.

Kazao je i da na području općine Krapinske Toplice postoje iskustva u korištenju geotermalne energije, a smatra da je ovaj projekt početak uspješne priče u Zagorju i da će Krapinsko-zagorska županija biti predvodnik zelene energije u skladu sa zelenim duhom.

Nadležna tijela za provođenje projekta Hypokrat su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi upravitelja programa te Institut Hrvoje Požar u ulozi programskog partnera.

s.kalajdžija/sjever.hr
26.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.