Now Reading:
Potpredsjednik Vlade Butković obišao radove na željezničkoj pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica: Projekt kojim će se podići kvaliteta života na ovom prostoru i razviti gospodarstvo
Full Article 3 minutes read

Potpredsjednik Vlade Butković obišao radove na željezničkoj pruzi Križevci – Koprivnica – državna granica: Projekt kojim će se podići kvaliteta života na ovom prostoru i razviti gospodarstvo

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je obišao radove na projektu „Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica“.

Riječ je o 350 milijuna eura vrijednom projektu koji se sufinancira iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a radovi se trenutno izvode duž cijele dionice duge 42,6 km.

Ministra Butkovića su dočekali župan Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te predstavnici tvrtke Cengiz koji izvode radove na spomenutoj dionici. Uzvanici su u pratnji medija obišli novoizgrađeni nadvožnjak „Križevci“ nakon čega su iskazali zadovoljstvo dinamikom izvođenja projekta.

-Nakon Pelješkog mosta, ovo je jedan od najznačajnijih projekata kojim će se podići kvaliteta života na ovom prostoru i razviti gospodarstvo. Završetak se očekuje u 2025. godini i vjerujemo da će se i do kraja sve odvijati po planu. Ovo gradilište je uredno, odmah se vidi ozbiljnost i izražavam zadovoljstvo kao ministar da je ovaj projekt u dobroj fazi, da ide polako prema kraju. Do kraja ove godine ćemo razriješiti odnose s hrvatskim konzorcijem koji je angažiran na projektu Dugo Selo- Križevci. Taj je projekt u problemu, moramo na mudar i pažljiv način pronaći način, vidjeti tko je ozbiljan da to završi. HŽ infrastruktura mora naći rješenje da to bude gotovo barem kad bude gotova ova pruga. Ako ne i prije – kazao je ministar te se osvrnuo i na projekt brze ceste od Križevaca prema Koprivnici.

-Na trasi do Kloštra Vojakovačkog je bilo određenih problema i zapreka, no radovi su počeli i većih kašnjenja ne bi trebalo biti. Očekujem da će radovi biti gotovi za 20 mjeseci i dat ćemo sve od sebe da bude tako. Što se tiče nastavka izgradnje ceste do Koprivnice, ona nije upitna, donesena je politička odluka i tu nema odstupanja. Projekt je u programu Vlade, zatvorit ćemo financijsku konstrukciju, a sada je ključno pripremati dokumentaciju da ona bude spremna kad cesta dođe do Kloštra Vojakovačkog i da samo nastavimo dalje s gradnjom prema Koprivnici. Ako me pitate točnu godinu kada će cesta doći do Koprivnice, to ne mogu kazati, no plan je do 2030. završiti sve brze ceste u Hrvatskoj – poručio je ministar.

Župan Koren je izrazio zadovoljstvo što se na području županije odvija najveći investicijski ciklus u povijesti ovih prostora.

-Ovo je ogledan primjer za uspješan projekt i mogu samo čestitati svima koji sudjeluju, od investitora do izvođača, nadzora i ostalih uključenih. Svjedočimo svakodnevnom napretku drugog kolosijeka pruge i svih pratećih objekata, uistinu možemo biti zadovoljni i uvjeren sam da će sve biti dovršeno u roku. Kad ovom projektu pridodamo aglomeracije koje provode komunalna društva, zatim projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica te gradnju brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, govorimo o preko 700 milijuna eura investicija na prostoru jedne tako male županije koja može biti ogledni primjer mnogima. Imamo i garanciju ministra Butkovića i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da će se u ovoj fazi radova pripremiti i sva potrebna dokumentacija za nastavak radova brze ceste do Koprivnice, mi ćemo sa svoje strane učiniti sve potrebno i dajemo maksimalnu podršku – naglasio je župan Koren.

sjever.hr/kckzž.hr
25.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.