Now Reading:
Kao što je i najavljeno: Krapinsko-zagorska županija zatražila ocjenu ustavnosti vezano uz prijenos vlasništva bolnice na državu
Full Article 1 minutes read

Kao što je i najavljeno: Krapinsko-zagorska županija zatražila ocjenu ustavnosti vezano uz prijenos vlasništva bolnice na državu

Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom Republike Hrvatske potpisali su župan Željko Kolar i predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša. Zahtjev je podnijet Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Ocjena ustavnosti traži se u odnosu na ovlast osnivanja općih bolnica, odnosno prijenos osnivačkih prava nad Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana s Krapinsko-zagorske županije na Republiku Hrvatsku.

-Smatramo da je članak 86. Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti suprotan s člankom Ustava Republike Hrvatske 129. a koji kaže da županije obavljaju poslove od regionalnog značaja na svojem području, a pogotovo u obrazovanju, zdravstvu, prostornom planiranju i uređenju. Još jednom ponavljam da se za bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava mora promijeniti sustav funkcioniranja, a ne osnivačka prava – istaknuo je župan Kolar.

Župan je ponovno naglasio kako smatra da se u Zagorju dobro upravlja zdravstvenim sustavom te da ima dovoljno i stručnih i kvalitetnih i pametnih i dokazanih ljudi koji mogu voditi taj sustav.

sjever.hr/kzz.hr
24.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.