Now Reading:
Županijama se po novome oduzimaju bolnice, ali daju planinarski domovi. Evo što o tome misle planinari Hrvatskog zagorja
Full Article 3 minutes read

Županijama se po novome oduzimaju bolnice, ali daju planinarski domovi. Evo što o tome misle planinari Hrvatskog zagorja

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u rujnu je na e-savjetovanje iznijelo novi Prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Veliku zabrinutost planinara izazvao je sporan članak 16. prema kojem bi planinarski domovi, koji su smješteni na državnim i županijskim zemljištima, dali na upravljanje javnim ustanovama i županijama.

U Hrvatskoj, prema registru koji vodi Hrvatski planinarski savez, danas su u funkciji 44 planinarska doma i 76 planinarskih kuća. Od toga, 47 planinarskih domova i kuća nalazi se na državnom zemljištu, odnosno 13 planinarskih domova i 34 planinarske kuće. Polovica tih domova i kuća, njih 24, nalazi se unutar granica nacionalnih parkova i parkova prirode, a 23 su izvan zaštićenih područja.

Prema podacima s Hrvatskog planinarskog saveza, na području Hrvatskog zagorja nalazi se 16 planinarskih domova i kuća, stoga smo pitali neke naše planinarske udruge što misle o novom Prijedlogu zakona.

Hrvatsko planinarsko društvo Ivančica Ivanec upravlja poznatim Planinarskim domom Pasarićeva kuća na Ivanščici. Kako nam je objasnio predsjednik HPD-a Ivančica, Borislav Kušen, na njih se taj Prijedlog zakona ne odnosi jer je vlasnik doma i zemljišta većim dijelom HPD Ivančica Ivanec, dok je vlasnik manjeg dijela Grad Ivanec.

– Prema novom zakonu, vlasnik objekta je onaj na čijem je području objekt, a to je država. Sad se država sjetila da oni s njima ne znaju upravljati, da će ih dati županijama pa nek’ se oni bakću s tim. To vam je nemar, nezainteresiranost i jedna totalna nebriga ljudi koji rade u državnim ustanovama. To je katastrofa jer oni ne znaju, ne žele, nemaju interesa i baš ih boli briga – rekao je Kušen te za primjer dao Nacionalne parkove, posebice NP Risnjak u kojem se nalaze Planinarski dom Snježnik i Risnjak koji su radili bez problema kad je njima upravljao Hrvatski planinarski savez.

– Sad je to preuzeo Nacionalni park i rezultat toga vam je da dom Risnjak ove godine nije radio, a Snježnik je prije 20 godina bio predivan dom, sad je ruševina. I Savez je htio uložiti u to, ali nisu dali – pojasnio je Kušen.

Da je velika većina planinara protiv novog Prijedloga rekao je Zlatko Mustić, tajnik Planinarskog društva Kalnik Križevci. Društvo upravlja Planinarskim domom Kalnik, jedinim domom u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Dom Kalnik gruntovno stoji na PD Kalnik, u našem je vlasništvu. Mi smo jedini dom ovdje u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali je u vlasništvu PD Kalnik. Taj se Zakon najviše odnosi na planinarske domove i kuće koji se nalaze u Nacionalnim parkovima, s njima će biti problema – rekao je Mustić te dodao kako na razini Društva nisu još ništa konkretno razgovarali o novom Prijedlogu, ali da je u planu.

– Vjerujem da se do 90 posto planinara protivi i ne slaže s time – rekao je Mustić.

foto – arhiva/fb PD Kalnik Križevci

n.p.bajz/sjever.hr

22.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.