Now Reading:
Još jedna važna obljetnica za ŽB Čakovec – obilježeno 50 godina djelatnosti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja
Full Article 3 minutes read

Još jedna važna obljetnica za ŽB Čakovec – obilježeno 50 godina djelatnosti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja

U petak je u čakovečkom hotelu Park obilježena još jedna važna obljetnica za Županijsku bolnicu Čakovec – djelatnice i djelatnici Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu s Jedinicom intenzivnog liječenja te ravnateljstvo Bolnice okupili su brojne uzvanike i prijatelje na svečanosti kojom su obilježili 50 godina rada ove djelatnosti.

Odjel je osnovan je 1973. godine, a tijekom godina broj zaposlenika se povećavao sukladno povećanju operativnog programa kao i potrebe za intenzivnim liječenjem najtežih pacijenata, iznijela je u povjesnici Odjela njegova negdašnja voditeljica Dubravka Kapun.

Nove brojke iznesene u izvještajima, svjedoče o rastu djelatnosti tijekom pet desetljeća. Tijekom prošle godine u JIL-u su liječena 392 pacijenta, a u salama su primijenjene 2992 anestezije, od čega 1475 općih anestezija. Te su godine u anesteziološkoj ambulanti obavljena 4433 preoperativna i konzilijarna pregleda, dok je u ambulanti za bol obrađeno ukupno 1135 pacijenata.

Odjel intenzivnog liječenja, najintenzivniji je odjel Bolnice jer liječnice i liječnici te ostalo zdravstveno osoblje nerijetko stručne bitke biju na tankoj liniji između života i smrti.

U ime domaćina uzvanike su pozdravili ravnatelji Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović te voditeljica Odjela – slavljenika Biserka Mustač Hlebec.

– Vaš poziv jedan je od najtežih u medicini, susrećete se s najteže oboljelim pacijentima i vraćate ih u život. Nažalost, dio vašeg posla je i onaj drugi, teži – a to je neželjen ishod liječenja. Vaš odjel je primjer kako se treba ponašati u najtežim trenucima – rekao je ravnatelj Šegović.

Uzvanicima se obratio i predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić koji je rekao kako ovaj odjel dnevno spašava ljudske živote te da se kod njih najviše vidi prožimanje liječničke i medicinske struke, dok se predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Višnja Ivančan osvrnula na dosege čakovečkog Odjela u svjetlu činjenice da je riječ o jednoj najzahtjevnijih grana medicine.

O svojoj struci s ljubavlju su govorili voditeljica Odjela Biserka Mustač Hlebec i glavna sestra Vesna Hozmec-Blažić.

Nasljeđe i uloga svih zdravstvenih djelatnika anesteziologije i intenzivnog liječenja ostavili su dubok trag u povijesti Županijske bolnice Čakovec, a predstavnicima novih i nekadašnjih timova ove zahtjevne djelatnosti obratio se i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Čestitam vam na 50 godina vaše profesionalnosti, timskog rada i brige za pacijente. Obavljate velik i zahtjevan posao u operacijskim salama, a nakon toga i u jedinicama intenzivne njege. Obavljate odgovoran posao koji zahtjeva puno znanja, edukacije, stručnosti i timskog rada – istaknuo je župan te još jednom zahvalio utemeljiteljima odjela dr. Meri Ozretić i Franji Nemecu na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema životu i čovjeku.

Stvorili ste preduvjete za modernu medicinu dostojnu 21. stoljeća. Danas imamo izgrađen zdravstveni sustav na kojeg svi možemo biti ponosni, puno ulažemo u obnovu odjela kako bi pacijenti imali što kvalitetniju zdravstvenu skrb, a prije 100 godina, zahvaljujući financijskom doprinosu građana Međimurja podignuta je i izgrađena naša Bolnica za koju su u ono vrijeme rekli da je hram čovječnosti i simbol slobode, na nama je danas da čuvamo i štitimo taj hram – zaključio je župan.

sjever.hr

22.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.