Now Reading:
Župan Kolar na obilježavanju Dana oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi
Full Article 2 minutes read

Župan Kolar na obilježavanju Dana oklopne bojne 2. gardijske brigade Gromovi

U Gornjoj Stubici je u subotu bilo svečano, naime obilježen je Dan oklopne bojne 2. gbr Gromovi.

Odavanju počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima kraj biste Rudolfa Perešina pridružio se i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Oklopna brigada je zadnja formirana unutar 2. gardijske brigade Gromovi, ali je dala ogroman doprinos u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske kao kompletna brigada. U Gromovima, kao i u ostalim gardijskim brigadama i vojnim postrojbama i hrvatske vojske i hrvatske policije, sudjelovalo je velik broj naših Zagoraca koji su prošli sva ratišta u Republici Hrvatskoj i dali ogroman doprinos u oslobođenju Hrvatske – rekao je Kolar i dodao kako je došao uime svih stanovnika Krapinsko-zagorske županije zahvaliti na svemu onome što su učili u Domovinskome ratu.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine Gromovi došli u Gornju Stubicu obilježiti ovaj dan.

-Drago nam je jer naša Udruga branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj radi jedan dosta kvalitetan posao, kontaktiraju sa svim udrugama na području Republike Hrvatske i ono što me posebno veseli da se oni susreću svake godine i ovdje kod nas u Gornjoj Stubici i na neki način zanimljivo ih je promatrati na koji se način ti susreti odvijaju. Zaslužni su za slobodu Hrvatske, za ono što danas imamo – naglasio je Krizmanić.

Umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi istaknuo je da je kroz 2. gardijsku brigadu je prošlo oko 9 700 Gromova, 208 je poginulih.

-Točnije 203 su poginula i pet se još vodi nestalih. 1400 je ranjeno, od toga 28 je 100 postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida – rekao je Krupec i dodao da se prisjećaju heroja Domovinskog rata pilota Perišina.

Damir Maršanić, predsjednik Kluba oklopne bojne Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi zahvalio se načelniku Krizmaniću koji ih svake godine ugošćuje i pomaže oko organizacije obljetnice, kao i županu Kolaru koji je puno napravio za Udrugu ratnih veterana 2.gardijske brigade i oklopnu bojnu.

-Nas je bilo jako jako puno, jako puno ljudi je prošlo kroz oklopnu bojnu. Većina je bila mobilizirana na 6 mjeseci. Kroz ratno vrijeme smo imali 19 naših poginulih, dosta ranjenih – rekao je Maršanić.

mdjak/sjever.hr
21.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.