Now Reading:
Tradicija se nastavlja, 26. Gljivarenje v Stubakima okupilo brojne posjetitelje! Beljak: “Najveća smo gljivarska manifestacija u Hrvatskoj”
Full Article 3 minutes read

Tradicija se nastavlja, 26. Gljivarenje v Stubakima okupilo brojne posjetitelje! Beljak: “Najveća smo gljivarska manifestacija u Hrvatskoj”

U Stubičkim Toplicama održana je 26. po redu manifestacija pod nazivom ‘Gljivarenje v Stubakima’, koja je okupila jako velik broj posjetitelja iz čitave sjeverozapadne Hrvatske, a i šire.

Kako je istaknuo načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak 26. po redu Gljivarenje v Stubakima prilika je za sve one koji vole šumu, prirodu i druženje za odličan provod. A osim zabave, manifestacija ima i svoj edukativni karakter.

-Manifestacija s dušom! 26 godina tradicije nije malo. Mjesto gdje se svaku treću subotu u listopadu svake godine sastanemo. Osim druženja, manifestacija ima i edukacijski karakter jer sve što ljudi uberu se kasnije tu determinira. Strižak je od početka s nama, vjerujem da je jedan od najboljih u Hrvatskoj po poznavanju gljiva i svake godine možete nešto novo naučiti. Znamo svi da je većina gljiva jestiva, ali mi većinom beremo onih 5,6 najuobičajenijih vrsta. Prilika je ovo da se upoznamo i s onim drugim jestivim, možda još i boljim gljivama. Još bitnije je da naučimo one gljive koje su otrovne i smrtonosne – objasnio je Beljak.

Gljivarenje v Stubakima nudi i bogatu gastronomsku ponudu, izlagača ima iz svih krajeva Hrvatske pa tako i iz Dubrovačko-neretvanske županije, a u ponudi je između ostalog lovački gulaš, fiš paprikaš, gljivarski kotlić, domaći kolači, domaći proizvodi, vrući kesteni.

Beljak je napomenuo kako je sadržaj manifestacije namijenjen i za one najmlađe, ali i za najstarije, a zbog dobrog odaziva građana, svake godine Gljivarenje još nešto dodatno ponudi.

-Imamo jednu šaroliku ponudu za sve generacije. Ove godine imamo i dječji kutak u kojem sva djeca mogu sudjelovati u radionicama, a moći će isprobati i jahanje. Svatko tko ovdje dođe se i vraća, a to je bitno i za naše izlagače. Iz godine u godinu se širimo, ove godine imamo preko 40 štandova. Rastemo, narasli smo do te mjere da smo najveća gljivarska manifestacija u Hrvatskoj – zaključio je Beljak.

Sudionici su se okupili već od 10 sati na Parku vozača i krenuli u šumu na branje gljiva. Do podnevna su se vratili i donijeli gljive na determinaciju i izložbu. Za determinaciju gljiva kao i za stručno predavanje te upite zainteresiranih već dugi niz godina zadužen je Mladen Strižak, iz gljivarskog društva «Kamilo Blagaić» iz Zagreba. Strižak je gljivarima objašnjavao kvalitete i opasnosti svake gljive, a među ubranim gljivama bilo je raznih vrsta. Iako su se uglavnom svi fokusirali na vrganje, Strižak je objašnjavao posebnosti drugih gljiva.

Direktorica Turističke zajednice Općine Stubičke Toplice Bernarda Ivček izrazito je ponosna i sretna što ova manifestacije i dalje raste.

-Ovo je ne samo najveća manifestacija u Zagorju, nego ovakvo gljivarenje općenito, najveća manifestacija i u Hrvatskoj. OPG-ovi se nama sami javljaju i žele ići sami na gljivarenje, a ne da mi njih pozivamo. Zaista sve naše udruge topličkog kraja su vrlo aktivne, s veseljem se udružuju bez obzira što je to jedan recimo ustaljeni, dosta veliki organizacijski dio posla – objasnila je Ivček.

Direktorica TZ-a Ivček objasnila je kako dolaze gljivarska društva iz Zagreba, iz Samobora, Koprivnice, uz domaće Gljivarsko društvo Krapina, Zlatar.

-To i je bit, ta neka druženja, spajanja. A uz to ljudi, zaljubljenici u gljive, mogu saznati zaista svašta zahvaljujući jednom divnom determinatoru – Mladenu Strižaku koji je već godinama s nama – zaključila je Ivček.

Dodajmo da je uz Gljivarenje organizirana i likovna kolonija na temu gljiva.

mdjak/sjever.hr
21.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.