Now Reading:
Evo što se zapravo dogodi kada označite kvadratić “Nisam robot”!
Full Article 1 minutes read

Evo što se zapravo dogodi kada označite kvadratić “Nisam robot”!

Vjerujemo kako ste dobro upoznati s onim prozorčićem koji iskače na web-stranicama i pita vas jeste li robot. Ako označite kvačicom da niste, time web-stranici dajete do znanja da se ispred ekrana nalazi čovjek, a ne umjetna inteligencija.

To se zove CAPTCHA, kratica koja u prijevodu s engleskog označava “Potpuno automatizirani javni Turingov test za razlikovanje računala i ljudi”. Međutim, stvarna funkcija klikanja značajke “Nisam robot” zapravo ima sasvim drugačiju svrhu od onoga što većina pretpostavlja.

Upravo to bila je tema BBC-jeve emisije QI u kojoj je pojašnjeno kako označavanje kvadratića zapravo dopušta stranici da provjeri stvari poput vaše povijesti pregledavanja interneta kako bi utvrdila jeste li stvarna osoba ili ne, donosi Index.

Što se događa kad označite kvadratić??

-Nije bit u označavanju kvadrata. Analizira se kako ste se ponašali prije nego što ste označili kvadratić – navodi voditeljica Sandi Toksvig.

-Dakle, da budem iskrena, ne mogu vam reći sve pojedinosti jer oni to drže u tajnosti jer ne žele da ljudi pokušavaju prevariti test, ali općenito govoreći, označavanjem kvadratića web-stranica kreće u provjeru vaše povijest pretraživanja

Cijeli videozapis pogledajte ispod.

sjever.hr/index.hr
foto: screenshot
21.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.