Now Reading:
U OŠ Veliko Trgovišće predstavljen Dječji participativni proračun: „Djecu se sluša i uspješno se uočavaju i realiziraju njihove potrebe“
Full Article 4 minutes read

U OŠ Veliko Trgovišće predstavljen Dječji participativni proračun: „Djecu se sluša i uspješno se uočavaju i realiziraju njihove potrebe“

U Osnovnoj školi Veliko Trgovišće je održana konferencija za medije na temu Javnog poziva za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu.

Ova škola je odabrana za presicu jer je za projekt „Vesela Knjižnica OŠ Veliko Trgovišće“  od Krapinsko-zagorske županije ostvarila sredstva iz Dječjeg participativnog proračuna. 

Učenici i pedagoginja dali su prijedlog da se knjižnici da jedna nova nota, odnosno da se kupe novi stolovi koji bi se mogli sklopiti u razne modele. Ovaj projekt je prošao i Županija je osigurala 2647 eura. Uz stolove kupljene su i nove stolice za što je novac osiguran od tvrtki s područja općine Veliko Trgovišće.

Zamjenica župana jasna Petek rekla je kako je Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj uvela Dječji proračun i Dječji participativni proračun kao važan oblik participacije djece i mnoge županije i gradovi su ga prepoznali i nastoje ga preslikati u svoje sredine.

-Dječji participativni proračun predstavlja jedan uspješan mehanizam dječje participacije u smislu uočavanja potreba, pisanja projekata kojim bi se realizirale te potrebe i na kraju realizacija tih projekata. Djeca odlučuju o tome koji će projekti proći i tko će dobiti koliko bodova – istaknula je Petek.

Ove godine je natječaj za Dječji participativni proračun raspisan peti puta, kroz ove četiri godine bila je 81 prijava i utrošeno je gotovo 736 tisuća kuna, odnosno nešto manje od 100 tisuća eura. Jasna Petek je pojasnila kako se radilo o svakakvim projektima, od uređenja školskih prostora, igrališta, knjižnica, učionica na otvorenom, a bilo je i inovativnih projekata.

-Ove godine Javni poziv je otvoren 6. listopada i traje je do 27. studenog. Predviđena sredstva su 25 posto veća nego prošle godine. Imamo na raspolaganju 250 tisuća kuna ili 33.200 eura. Najmanji iznos sredstava koji se može dobiti je 300 eura, dok je najveći iznos 2700 eura i projekt se može financirati u stopostotnom iznosu – naglasila je zamjenica župana.

Donošenje odluke o financiranju projekata  očekuje se krajem ove ili početkom sljedeće godine, kada će dječji gradonačelnici i načelnici na svojim sastancima odlučiti koji projekti zadovoljavaju i koji će se realizirati u sljedećoj godini. Predlagatelji mogu biti djeca do 18 godina s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odgojno-obrazovne ustanove sa sjedištem na području županije i organizacije civilnog društva koje provode aktivnosti s djecom.

Zamjenica župana je dodala kako su dva glavna kriterija koje moraju zadovoljavati projekti, a to su da je projekt iniciran od strane djece i da se projektom ostvaruje javni interes na području Krapinsko-zagorske županije, vezan za potrebe djece.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je bitno da djeca znaju da ih se sluša i zato je izrađen Dječji participativni proračun.

-S ovakvim modelom djeci od malih nogu pokazujemo da ih se sluša, ako si aktivan i znaš što želiš, da možeš izmijeniti promjene na bolje i vjerujemo da ćemo i kroz ŠiZ i kroz ostale projekte koje radimo kroz građanski odgoj stvoriti novu generaciju mladih ljudi koja će biti zainteresirana i sudjelovati u javnom životu svojeg mjesta u kojem žive  – rekao je župan Kolar.

Župan je kazao ako želimo držati korak s razvijenim zemljama Europe i svijeta nije dovoljno osigurati samo uvjete za dobar posao nego i da im damo do znanja da se njihove inicijative, razmišljanje i projekti mogu realizirati.

U idućoj godini ovaj proračun će se povećati na nešto više od 33 tisuće eura, ali povećavat ćemo ga iz godine u godinu, završio je župan Kolar.

Ravnateljica škole Dijana Duk Petek zahvalila je Županiji što je prepoznala potrebe učenika jer su uređenjem knjižnice dobili jako puno.  

Konferenciji su prisustvovali i pročelnica za zdravstvo, mlade i socijalnu skrb Martina Gregurović Šanjug, , pedagoginja Petra Vuković,  knjižničarka Vlatka Habulin, dječji načelnik Toni Horvat, članice Dječjeg vijeća Petra Kompesek i Ana Jakopčević, te pročelnica Općine Veliko Trgovišće Irena Štrok,

i.belošević/sjever.hr 20.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.