Now Reading:
U novoizgrađene stanove u Prelogu useliti će 16 mladih obitelji, ključeve im uručio ministar Bačić
Full Article 5 minutes read

U novoizgrađene stanove u Prelogu useliti će 16 mladih obitelji, ključeve im uručio ministar Bačić

Novoizgrađeni stanovi u POS-ovoj zgradi u Prelogu dobili su svojih 16 novih vlasnika, a svečanoj podjeli ključeva nazočili su, uz gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, i potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov.

Cijela ova priča o izgradnji POS zgrade započela je 20. prosinca 2021. godine kada su potpisani ugovori o građenju, nadzoru te o međusobnim pravima i obavezama. Ugovor su tada potpisali bivši ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, gradonačelnik Kolarek i direktor APN-a Hristov.

Zgrada je ukupne vrijednosti 1.776.000,00 eura, od čega su poticajna sredstva Republike Hrvatske iznosila 474 tisuće eura. Grad Prelog se odlukom Gradskog vijeća Grada Preloga obavezao nepovratno sufinancirati izgradnju višestambene građevine POS–a, u iznosu od 269.192,35 €.

Gradonačelnik Kolarek izrazio je veliko zadovoljstvo da će 16 mladih obitelji useliti u stanove. U novoj zgradi nalazi se 20 stanova, od toga je njih 16 pripalo mladim obiteljima, a kako je objasnio gradonačelnik Kolarek, četiri stana su za potrebe Grada.

– Mi te stanove želimo čuvati po potrebi za one službe koje bi bile i koje jesu najpotrebnije Gradu, a to je prije svega medicinsko osoblje, doktori – ili ginekolog ili pedijatar jedan stan. Ostala tri stana, kako se sad situacija ukazuje, jedan će uzeti jedna obitelj iz trošne zgrade koja je pristala za pravilnu razmjenu i doplatu stana. Ostala dva stana, ako se ostali ne izjasne, staviti ćemo na tržište – rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako će dalje krenuti u akciju poticane stanogradnje jer smatraju kako se ovaj dio Preloga može proširiti s obzirom na položaj, i uz uvjete koje može i Ministarstvo i APN zajedno sa Gradom ponuditi, kako bi ovdje svoju budućnost našle mnoge mlade obitelji.

Ključeve je novim stanarima uručio ministar Bačić koji je tom prilikom napomenuo kako je stambena politika u srcu svih politika Vlade.

– Držimo da je ona preduvjet opstanku mladih ljudi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u gradovima i mjestima koji nisu velika hrvatska središta – rekao je ministar koji je istaknuo kako je zbog toga iznimno zadovoljan što u posljednje vrijeme s gradonačelnicima u brojnim gradovima dodjeljuje ključeve mladim obiteljima koji su uz ovaj vid i model poticane stanogradnje došle do svojeg stana.

– S obzirom na iznimno visoku cijenu stanova u Hrvatskoj, u ovome trenutku radimo Nacionalni plan stambene politike, svojevrsnu stambenu strategiju kojom ćemo, uvjeren sam i s jedinicama lokalne samouprave, i gradovima i općinama u Hrvatskoj, ući u nove modele stanogradnje koja će omogućiti kupnju svim mladim ljudima zainteresiranim za kupnju stanova, ali i onima koji su zainteresirani za najam – najavio je ministar.

Dodao je kako misli da će to biti pravi put kroz različiti model gradnje kojim se mladim ljudima osigurava priuštivo stanovanje.

– Dom je okosnica društvenog, ekonomskog života, predstavlja sigurnost obitelji i pojedinca, i brojni mladi gledaju i biraju mjesto gdje će živjeti. Obveza je države, ali i lokalne zajednice da u tome ustrajava i da učinimo mladim ljudima dostupnu jednu od ljudskih potreba – rekao je ministar.

Direktor APN-a u ovom je projektu od početka te je izrazio zadovoljstvo završenim radovima.

– Zahvaljujući suradnji države i lokalne zajednice uspjeli smo izgraditi stanove koji su danas vrlo prihvatljivi, po cijeni od 1350 eura, APN je osigurao izvođače i projektante – rekao je Hristov te dodao kako je to izuzetno dobar projekt te da se nada da se neće čekati još 20 godina nego će se odmah nastaviti sa daljnjim izgradnjama novih stanova.

– Mi smo zadovoljni i nadamo se da će se tako i nastaviti – rekao je direktor APN-a.

Nakon primopredaje ključeva, novoizgrađenu zgradu blagoslovio je župnik vlč. Antun Hoblaj

Što se tiče same zgrade – pješački ulaz u zgradu osiguran je preko dva glavna ulaza sa sjeverne strane zgrade, od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. U podrumu zgrade predviđena su parkirna mjesta te prostorija za bicikle i spremište. U prizemlju zgrade postavljena su spremišta za stambene jedinice, prostorije za otpad, zajedničko spremište te 6 stambenih jedinica, dok je na 1. katu i 2. katu 7 stambenih jedinica po etaži. U zgradi je ukupno 11 dvosobnih stanova kvadrature od 44 m2 – 53 m2, te 9 trosobnih stanova kvadrature od 66 m2 – 80 m2. Svaka stambena jedinica ima vanjski prostor: loggiu, a sve stambene jedinice su orijentirani prema jugu te se iz njih pruža pogled na jezero. Dodajmo da kupoprodajna cijena stana iznosi 1.350,00 eura/m2.

m.djak/n.p.bajz/sjever.hr

20.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.