Now Reading:
U Zagorju dodijeljene plakete “Zlatna kuna” – najuspješnije tvrtke u 2022. bile su Vetropack straža, Pireko i Codx Solutions
Full Article 3 minutes read

U Zagorju dodijeljene plakete “Zlatna kuna” – najuspješnije tvrtke u 2022. bile su Vetropack straža, Pireko i Codx Solutions

Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina svake godine održava se u listopadu kada se rezimiraju rezultati koje su ostvarile tvrtke na području Krapinsko-zagorske županije te se dodjeljuju plakete “Zlatna kuna” najuspješnijim malim, srednjim i velikim tvrtkama.

Tako su u četvrtak, 19. listopada, u Vodospremi u Zaboku dodijeljene zlatne plakete tvrtki Codx Solutions iz Krapine kao najuspješnijem poduzeću u kategoriji malih trgovačkih društava, Pireku iz Oroslavja u kategoriji srednjeg poduzeća te Vetropack Straži kao najuspješnijem velikom trgovačkom društvu.

Uz predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, predsjednika HGK Županijske komore Krapina Anđelka Švaljeka plakete je uspješnim tvrtkama uručio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je na početku svog obraćanja kazao je kako mu je čast što je na jednom mjestu s najboljim gospodarstvenicima u županiji te kako Krapinsko-zagorska županija od 2013. godine bilježi gospodarski rast.

-Nikada više ljudi nije radilo na području Krapinsko-zagorske županije. U 5. mjesecu 2013. godine kada sam postao župan bilo je 32.542 zaposlena i 8 600 nezaposlenih. Danas je skoro 40 tisuća zaposlenih i oko 2000 nezaposlenih – dodao je župan.

I u doba najveće krize i recesije, zagorsko gospodarstvo je ulagalo u ljude i nove tehnologije nakon čega je i europsko tržište je prepoznalo kvalitetu proizvoda. Upravo zbog toga ulaganja u ljude i nove tehnologije pokrivenost izvoza/uvoza je 180 posto dok je prosjek Hrvatske oko 70 posto izvoza u odnosu na uvoz.

-Struktura naših gospodarstvenika nije više samo u staklarstvu i metaloprerađivačkoj industriji nego i u IT-u, novim tehnologijama, programiranju, arhitekturi. Programe koje su osmislile naše tvrtke koriste i tvrtke iz čitavog svijeta. Upravo je to naša najveća snaga – rekao je župan Kolar čestitavši na kraju svim dobitnicima plaketa za malo, srednje i veliko trgovačko društvo.

I predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek istaknuo je kako je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije u prošloj godini postiglo najbolje rezultate u povijesti. Imalo je 2,4 miijarde eura prihoda te blizu 200 milijuna eura dobiti.

-Iako nam je gospodarstvo u uzlaznoj putanji, veliki broj naših proizvodno-izvoznih tvrtki ima problema s popunjavanjem kapaciteta, a i ovo najsvježije događanje na Bliskom istoku i eventualne posljedice koje mogu proizaći, pozivaju nas na oprez – kazao je Švaljek.

Kod odabira najboljeg poduzeća rade se analize s oko 20 kriterija, a predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović dodao je kako je ove godine po prvi put dodan još jedan kriterij, vrednovanje rezultata upitnika kako bi se pomoglo tvrtkama u prilagodbi na nove standarde.

-U Krapinsko-zagorskoj županiji dosta je veliko suglasje, koordinirano djelujete i lokalna samouprava i regionalna uprava, a imamo izuzetno dobru suradnju s načelnicima i gradonačelnicima, posebice sa županom Kolarom koji uvijek prepoznaje potrebe gospodarstva i izlazi u susret bez razmišljanja – kazao je Burilović.

Dodao je još kako su gospodarska kretanja u ovoj godini, pa i u prošloj, bila dosta bolja u odnosu na prognoze.

Lani smo imali rast BDP-a od 6,3 posto, bili smo na visokom 4. mjestu u Europi, a ove godine očekujemo isto tako rast, imat ćemo oko 2,8 posto, što je dobro s obzirom na okolnosti. Tome su pridonijeli i rezultati i trendovi koji su ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji – rekao je predsjednik Burilović.

msopek/sjever.hr 19.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.