Now Reading:
Prijetio novinarki, pa zaradio kaznu: „Ubit ću te, obrisat ću tobom pod jer ti je jezik brži od pameti!”
Full Article 2 minutes read

Prijetio novinarki, pa zaradio kaznu: „Ubit ću te, obrisat ću tobom pod jer ti je jezik brži od pameti!”

Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je da je zbog prijetnji smrću izrečenih novinarki Nikolini Martinović kaznom zatvora od deset mjeseci uvjetno Općinski sud u Slavonskom Brodu osudio mušku osobu (r. 1995).

Prema Kaznenom zakonu, napad na osobe koje rade posao u javnom interesu, a među njima su i novinari, može se sankcionirati kaznom u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kako piše HND, dvadesetosmogodišnjak je u srpnju ove godine u Slavonskom Brodu telefonom nazvao Nikolinu Martinović, glavnu urednicu portala 035-portal.hr zbog njegovih prometnih prekršaja koje je počinio na području mjesta Tomica te od nje zatražio da ukloni za njega sporni objavljeni članak. Kako stoji u presudi, ako to ne učini, u nakani zastrašivanja kolegici Martinović je izrekao „da će ju ubiti, obrisati s njome pod, jer joj je jezik brži od pameti, što je kod oštećene izazvalo osjećaj straha i nesigurnosti za vlastiti život“.

HND je reagirao i pomno pratio ovaj slučaj te je najoštrije osudilo prijetnje prema kolegici Nikolini Martinović kojoj je pružena puna potpora.

-Ovo je još jedan dokaz koliko je teško raditi u lokalnim medijima, gdje su naše kolegice i kolege izložene brojnim prijetnjama. HND očekuje i traži da se ovakve prijetnje sankcioniraju kako bi se time uputila jasna i nedvosmislena poruka da prijetnje upućene našim kolegicama i kolegama neće ostati nekažnjene – kazao je tom prilikom predsjednik HND-a Hrvoje Zovko izrazivši zadovoljstvo donesenom presudom.

-Iako je uvjetna, važno je da institucije reagiraju i da oni koji se usude prijetiti našim kolegicama i kolegama znaju da će na ovaj ili onaj način biti sankcionirani. To je dobra i jasna poruka. Hvala policiji i sudu na brzoj reakciji. HND će uvijek biti uz svoje kolegice i kolege – poručio je Zovko.

Inače, kako stoji u presudi, kazna se neće izvršiti ako okrivljenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Sud je prihvatio optužnicu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu i presudom izdao kazneni nalog jer je utvrđeno da je riječ o takvom kaznenom djelu, a materijalni dokazi u sudskom spisu pružaju vjerodostojnu osnovu za donošenje presude kojom se izdaje kazneni nalog.

foto: ilustracija
sjever.hr/hnd.hr
19.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.