Now Reading:
Konjščina ima prvaka Hrvatske u motokrosu. Desetogodišnji Rok Cebović osvojio je prvenstvo u klasi do 50 kubika, a motore je zavolio jer se i otac utrkivao
Full Article 4 minutes read

Konjščina ima prvaka Hrvatske u motokrosu. Desetogodišnji Rok Cebović osvojio je prvenstvo u klasi do 50 kubika, a motore je zavolio jer se i otac utrkivao

Konjščina ima prvaka Hrvatske u motokrosu. Riječ je o 10-godišnjem Roku Ceboviću koji je osvojio prvenstvo Hrvatske u najmanjoj klasi do 50 kubika. Ovo mu je bila treća natjecateljska sezona, a prije toga je dvije godine trenirao rekreativno. Više je o svom sinu, treninzima i uspjesima rekao njegov otac Jurica Cebović.

-Rok ima devet i pol godina i ide u treći razred. Prošle godine je bio viceprvak države, a ove godine je postao prvak. Natječe se u klasi od 6 do 10 godina, i to je najmanja kategorija koja postoji na prvenstvu. Natjecanje se održava tako da se vozite cijelu sezonu, desetak trka po cijeloj Hrvatskoj i onda se zbrajaju bodovi i na kraju se proglasi prvak.  Zadnja utrka nam je bila prošli vikend u Kozarici u Podravini – istaknuo je Cebović.

Trenira se cijelu godinu, što u dvorani, što na stazi. Fizičke pripreme počinju zimi oko nove godine, u dvorani i teretani, a sama vožnja počinje negdje u veljači, jer prve utrke počinju oko Uskrsa, pojašnjava Cebović.

– Treba mu otprilike dva mjeseca priprema na motoru da bi bio spreman za sezonu. Trenira dva puta tjedno uz utrku koja je vikendom, a ako nema utrke onda vikendom ima još jedan trening.

Za motokros se odlučio jer mu je tata nekad prije to vozio, a kasnije je prešao u jednu drugu disciplinu, vezanu s motorima u kojoj se natjecao godinama.

-Kad se rodio, ja sam se još uvijek natjecateljski vozio, tako da od kad je mogao je bio stalno sa mnom, kupili smo mu jedan mali motor i tako je sve krenulo. U tome smo godinama pa je bilo logično da i on proba. Klincima to počne kao igra i onda se kasnije vidi je li je netko za to ili nije – naglašava Jurica Cebović i dodaje kako u Konjščini ima dovoljno staza, oko 5-6 ih je u krugu 20-ak kilometara tako da nije neki veći problem što se tiče treninga.

-Malo nam predstavlja problem zimski period jer sezona počne relativno rano, a da bi se pripremio za sezonu trebali bi biti dva mjeseca na motoru, a nekad zna biti loše vrijeme po zimi pa onda idemo dolje prema Podravini, gdje je više pješčana podloga i nema toliko blata, ili prema Istri – pojasnio je treninge Jurica.

Rok i njegova obitelj imaju i daljnje planove. Naime,u ovoj klasi Rok je bio dominantan i među najstarijima i zainteresiran je za nešto više, sljedeće godine mora prijeći u veću klasu i tamo će biti najmlađi.

Vozit će se s malo većim dečkima i tamo su već motori s mjenjačem i malo kompliciranije stvari. I onda će se vidjeti hoće li nastaviti trenirati i voziti kao i do sad. Ništa nećemo forsirati, za sada je to dosta ozbiljno i s njegove i naše strane – kaže Rokov otac.

Rok se voli utrkivati, voli adrenalin i brzinu. Kad je osvojio prvenstvo, jako se dobro osjećao jer su u ove tri godine uložili jako puno truda i to se vratilo na najbolji način.

Osvojio sam prvenstvo i jako sam bio sretan. Najljepše mi je bilo voziti na zadnjoj utrci jer volim blato, a tamo je bio baš takav blatnjavi teren i to mi se sviđa. Za sada uspijevam sve uskladiti. Treći razred je dosta teži od prvog i drugog, ali sve se može. Škola u Konjščini je stalno ujutro, tako da nema nikakvih problema – kazao je Rok Cebović.

Rok je vozio i utrku u Francuskoj. To je najjača utrka za klince njegovog uzrasta, na kojoj se natječu  djeca iz svih strana svijeta. Rok je u toj kategoriji bio peti, a pobjednik je bio Amerikanac. 

Na Rokove uspjehe je ponosna i načelnica Konjščine Anita Krok. Općina financijski podržava takve sportaše i to će nastaviti i dalje.

FOTO: Damir Glavać

i.belošević/sjever.hr 18.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.