Now Reading:
Evo kakvo je stanje sa smještajem u Domovima za starije i nemoćne na sjeveru Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Evo kakvo je stanje sa smještajem u Domovima za starije i nemoćne na sjeveru Hrvatske

U ozračju potpisanih ugovora za izgradnju novih 18 domova za koje su EU sredstava osigurana iz NPOO-a, portal Gradonačelnik.hr istražio je kakvo je trenutno stanje sa Domovima za starije i nemoćne koja su u vlasništvu jedinica regionalnih samouprava, kojih je ukupno 54, od toga je na njih 45 prenijeta osnivačka prava s RH na jedinice regionalne samouprave.

Mi smo pogledali podatke o stanju na sjeveru. Što se tiče gradova, Grad Zagreb u nadležnosti ima 11 domova za starije osobe koji uslugu smještaja pružaju u 17 objekata s ukupnim kapacitetom za četiri tisuće korisnika. Treba spomenuti da je Grad Zagreb u rujnu ove godine otvorio novi Dom za starije u Markuševcu s kapacitetom za 92 korisnika

Varaždinska županija

U nadležnosti Varaždinske županije jedan je Dom za starije i nemoćne osobe, i to u Varaždinu. Njegov kapacitet je 360 korisnika, a lista čekanja s 31. kolovozom iznosi 2.515 potencijalnih korisnika.

Korisnici su smješteni ili u stambenom dijelu Doma ili na Odjelu gerijatrijsko-zdravstvene njege, a cijene variraju ovisno o vrsti sobi i odjelu, pa se tako cijene kreću od 404 eura pa do 653 eura.

Osim usluge smještaja, Dom pruža i uslugu cjelodnevnog boravka od 7 do 15 sati. Sredstva za plaće radnika, za opremu kao i za radove koje je potrebno izvesti u Domu, osigurava Varaždinska županija.

Međimurska županija

Kao i Varaždinska, i Međimurska županija u nadležnosti ima jedan Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Kapacitet Doma je 272 mjesta, a od toga je njih 162 osigurano za korisnike II., III. i IV. stupnja usluge, te 110 mjesta u depadansi za korisnike s I. i II. stupnja usluge.

Ovisno o stupnju usluge, cijene se kreću od 331,28 eura do 509,66 eura.

Međimurska županija jedna je od županija u kojoj će se, novim natječajem iz NPOO-a, izgraditi novi Dom za starije i nemoćne, i to u Nedelišću, koji će imati kapacitet za 300 osoba uz dodatne izvainstitucionalne usluge.

Na sjeveru Hrvatske nove domovi će se graditi i u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Općini Lobor, zatim u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u Gradu Grubišno polje, te u Zagrebačkoj županiji u Gradu Velika Gorica.

n.p.bajz/sjever.hr/Gradonačelnik.hr

Input your search keywords and press Enter.