Now Reading:
Značajne novosti u socijalnim naknadama: Povećava se broj korisnika dječjeg doplatka, a osigurano je i 506 milijuna eura za socijalnu naknadu
Full Article 2 minutes read

Značajne novosti u socijalnim naknadama: Povećava se broj korisnika dječjeg doplatka, a osigurano je i 506 milijuna eura za socijalnu naknadu

Vlada Republike Hrvatske predstavila je planove za značajne izmjene u sustavu socijalnih naknada, s ciljem pružanja bolje potpore za građane s invaliditetom i obitelji koje primaju dječji doplatak. Između ostalog, oko 150 tisuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom od siječnja 2024. godine će biti korisnici inkluzivnog dodatka, dok će se znatno proširiti i broj obitelji koje primaju dječji doplatak, piše N1 Hrvatska.

Inkluzivni dodatak predstavlja novčanu naknadu koja će biti namijenjena osobama s invaliditetom, a ovaj dodatak će ujediniti četiri postojeće naknade: osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja.

Trenutačno, ove četiri naknade kumulativno iznose 265 milijuna eura godišnje, no inkluzivni dodatak će povećati taj iznos na 506 milijuna eura godišnje, gotovo dvostruko više.

Što se tiče izmjena Zakona o dječjem doplatku, premijer Andrej Plenković je iznio podatak da je u 2022. godini 126 tisuća obitelji bilo korisnika dječjeg doplatka, što obuhvaća 247 tisuća djece. Za ovu svrhu izdvajalo se 173 milijuna eura.

Nakon provedenih zakonskih izmjena, broj korisnika će se znatno povećati jer će pravo na dječji doplatak ostvariti sve obitelji s mjesečnim dohotkom do 618 eura po članu obitelji, u usporedbi s prethodnim pragom od 309 eura.

Planirano je da Zakon o inkluzivnom dodatku stupi na snagu 1. siječnja, a izmjene Zakona o doplatku za djecu najkasnije 1. ožujka.

foto: ilustracija
sjever.hr/n1info.hr
17.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.