Now Reading:
“Struka je pametna odluka” – Dan otvorenih vrata i Sajam poslova u sklopu projekta Razvoja kompetencija u Podravini
Full Article 3 minutes read

“Struka je pametna odluka” – Dan otvorenih vrata i Sajam poslova u sklopu projekta Razvoja kompetencija u Podravini

U sklopu projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“, druge faze projekta Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, održan je Dan otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica te sajam poslova pod nazivom “Struka je pametna odluka”, a događanjima je nazočio i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Centar kompetentnosti jedan je od najvećih i najvažnijih županijskih projekata u sektoru obrazovanja u posljednjih nekoliko godina, a ukupno je uloženo preko 10 milijuna eura, od čega je Županija uložila 1,3 milijuna eura vlastitih sredstava. Nositelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica, partner Strukovna škola Đurđevac, a obje su škole dobile dodatne kapacitete za 550 učenika i najmoderniju opremu vrijednu 2 milijuna eura, koja je istovjetna onoj u industrijom sektoru.

Cilj je skratiti proces od obrazovanja do uključenja na tržište rada, u koje se učenici mogu odmah uključiti, zahvaljujući adekvatnim kompetencijama, znanjima i vještinama koje će steći u Centru. Projekt ima i dodatnu vrijednost u smislu suradnje s gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama, a u sklopu druge faze, koja je u tijeku, jačaju se kompetencije nastavnika i mentora te se provode edukacije i stručna usavršavanja. Ukupno je izrađeno 29 programa za obrazovanje odraslih, a osim što će se u Centru obrazovati učenici, i zaposleni će ovdje moći steći nove vještine i kompetencije te tako doprinijeti gospodarstvu.

Zamjenik Ljubić istaknuo je kako Županija u suradnji s partnerima već godinama radi na motivaciji mladih za upis obrtničkih zanimanja, a upisne kvote nastoje se uskladiti s potrebama tržišta rada. Najveća motivacija upravo je izgradnja i uspostava Centra kompetentnosti koji već sada postiže odlične rezultate i privlači interes mladih. Njime je stvorena nova paradigma strukovnog obrazovanja, odnosno uvjeti za moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća.

-Učenicima su u sklopu projekta na raspolaganju novi prostori i suvremena oprema te vjerujemo da će to dati rezultate jer su strukovna zanimanja i dalje iznimno tražena na tržištu – rekao je zamjenik Ljubić.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić kazao je kako su učenici motiviraniji nego prije te sve više zainteresirani za struku koju su odabrali.

Obrtnička škola Koprivnica proširila je svoje kapacitete dodavanjem preko dvije tisuće kvadratnih metara prostora te je nabavljena oprema vrijednosti gotovo milijun eura. Ova oprema uključuje automatizacijsku, računalnu i mrežnu opremu, opremu za razvoj elektroničkih sklopova, alat i opremu za električne instalacije, didaktičku opremu te asistivnu tehnologiju.

Specijalizirani sajam poslova odvija se pod sloganom “Stekni zanimanje koje se traži” te su prezentirane mogućnosti školovanja za učenike osnovnih škola u koprivničkoj Obrtničkoj školi. Učenici su istaknuli kako su zadovoljni prezentacijama zanimanja, a posebno time što se tijekom školovanja nudi dosta praktičnog rada, uz najmoderniju opremu.

foto: kckzz.hr
sjever.hr/kckzz.hr
17.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.