Now Reading:
Općina Mače u suradnji sa Speleološkom udrugom „Kraševski zviri“ Ivanec čistila ponor Sutinčice – uklonjeno oko 5 kubika otpada
Full Article 2 minutes read

Općina Mače u suradnji sa Speleološkom udrugom „Kraševski zviri“ Ivanec čistila ponor Sutinčice – uklonjeno oko 5 kubika otpada

Općina Mače je u suradnji sa speleolozima Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec provela radnu akciju čišćenja ponora Sutinščice od odbačenog otpada.

Ponor se nalazi u općini Mače, a udaljen je oko 230 metara zračne linije i na 50 metara višoj nadmorskoj visini od ulaza špilje Sutinščice koja je s 254 metara najdulja špilja Hrvatskog zagorja. Kroz pukotine u tlu, koje su zatrpane otpadom, voda ponire u podzemlje, a pretpostavka speleologa je da je ponor hidrološki povezan sa špiljom, što je posebno izraženo prilikom značajnijih količina oborina kada je špilja u potpunosti potopljena vodom.

Čišćenje je financijski podržalo “Čisto podzemlje” u suradnji s Kiehl’s Hrvatska. “Čisto podzemlje” je volonterska inicijativa hrvatskih speleologa s ciljem zaustavljanja bacanja otpada u podzemne objekte i podizanje ekološke svijesti lokalnog stanovništva.

U akciji čišćenja ponora uklonjeno je oko 5 kubika otpada. Uklonjen je sav „površinski“ otpad, odnosno otpad koji nije zatrpan zemljanim materijalom i nije ga potrebno otkopavati. Uklanjanjem površinskog otpada nailazi se na nove slojeve prikrivene zemljanim materijalom kojeg donosi povremeni vodeni tok koji ponire upravo na lokaciji čišćenja. Nažalost, zbog zemljanog materijala i ostatka otpada nije se pronašao veći prolaz kroz koji bi se moglo ući u ponor i spojiti ga sa špiljom Sutinščicom.

FOTO: Facebook Speleološka udruga “Kraševski zviri” Ivanec

sjever.hr 17.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.