Now Reading:
Gradonačelnik Bosilj poreznu reformu nazvao “ku*rvinskim poslima” te najavio veće plaće za 98 posto Varaždinaca
Full Article 6 minutes read

Gradonačelnik Bosilj poreznu reformu nazvao “ku*rvinskim poslima” te najavio veće plaće za 98 posto Varaždinaca

Grad Varaždin u utorak će pustiti u javno savjetovanje, nacrte pet odluka koji su vezani uz poreze i komunalne naknade, a gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković pozvali su novinare kako bi im objasnili dvije najvažnije – odluku o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak Grada Varaždina te odluku o visini komunalnoga boda.

-Grad Varaždin će ovom odlukom o visini poreznih stopa naših sugrađana omogućiti rast plaće zaposlenih i to do njih 98 posto. Porezne stope grada Varaždina bit će 22 posto niža stopa, a 33 posto viša stopa. Otprilike prosječna plaća od 1500 eura bruto, neto oko 1056 eura, rast će na godišnjoj razini za samca 37 eura, za osobu koja ima jedno dijete olakšicu od 177 eura, a sa dvoje djece 271 euro – rekao je Bosilj.

Dodao je da će jedini kojima plaća neće rasti biti samci kojima plaće iznose više od 2500 eura i oni će imati 1 euro mjesečno manje, a oni s plaćama od 5000 ili 8000 eura imat će najveći pad od oko stotinjak eura na godišnjoj razini. Bosilj je rekao kako u Gradi smatraju da je to neka vrsta socijalne mjere.

-Grad omogućuje rast plaća, ne država ili Županija. Država je prebacila lopticu na Grad. Odlučili su povećati neoporezivi dio s 531 na 560 eura i time će svaka jedinica lokalne samouprave i sam grad Varaždin izgubiti 4 posto svojih prihoda. Ukidanjem prireza, grad Varaždin gubi još 4 milijuna eura svojih prihoda i što je kao kompenzacijsku mjeru napravila Vlada? Dala je neki poticaj za vrtiće koji za grad Varaždin iznose 390 000 eura. S jedne strane uzimaju 4 milijuna eura, a s druge dobivamo 390 tisuća eura i Grad Varaždin će i ovim poreznim stopama, samo da bi našim građanima porasla primanja i plaće, izgubiti više od milijun eura u proračunu, ali smo se odlučili da ćemo probati proračun zatvoriti. Aktivno radimo na tome i već ćemo možda 1. studenoga poslati proračun u savjetovanje s javnošću, da bismo uspjeli i s ovakvim poreznim stopama, zato jer imamo ogromne zatečen stvari – istaknuo je gradonačelnik.

Bosilj opet spomenuo i Čehoka

Podsjetio je i na brojne obveze Grada te izdvojio samo neke od njih.

-Mi imamo obveze 4,8 milijuna eura još moramo deset godina plaćati Arenu Varaždin, uskoro počinje i otplata onih Čehokovih obveznica od 67 milijuna kuna koje su uzete na poček, a gdje su se platila zemljišta Ekos holdingu i T&H Investu i ostalima. Cijela su priča s ovom poreznom reformom, naš narod bi rekao „kurvinska posla”. Država je odlučila da neće uzeti od sebe ništa i njima su od siječnja do lipnja ove godine porasli proračunski prihodi od preko 30 posto više nego lani u prvih šest mjeseci. Poticali su inflaciju za period turističke sezone jer je 20 posto svakog računa išlo njima. Bili su puni kao brod, a što rade? Daju nam mrvice, daju nam nekakvih 390 tisuća eura za vrtiće, a s druge strane nam ukidanjem prireza koji je bio dobar socijalni porez jer su oni s većim prihodima plaćali više, a oni s manjim manje ili gotovo ništa, a sada svi građani, osim onih koji imaju godišnja primanja veća od 50 tisuća eura, imaju istu poreznu stopu od 22 posto. To je meni apsolutno neprihvatljivo – poručio je Bosilj.

Spomenuo je i da Grad Varaždin jedini financira profesionalne vatrogasce i da za njihove plaće u proračunu za sljedeću godinu mora izdvojiti 300 tisuća eura više, a za vozila preko 660 tisuća eura.

-Država propisuje i plaće u vrtićima, za što Grad mora izdvajati novce. Grad ima 550 ljudi u sustavu – kultura, HNK, knjižnica, muzej, vatrogasci, odgojitelji, a plaće se isključivo plaćaju iz poreznih prihoda Grada. Ti se prihodi dijele 74 posto od poreza na dohodak ide Gradu, 20 posto ide Županiji koja će ovom poreznom reformom dobiti od naših sugrađana oko milijun eura više, a 6 posto ide državi za Fond za izravnavanje – istaknuo je Bosilj.

Naglasio je da je država sve to mogla riješiti na drugačiji način, primjerice reformom sustava poreza na dobit.

-Zadnjih sedam godina profiti firmi su rasli preko 80 posto, prihodi države preko 33 posto, plaće zaposlenih samo 17 posto, a penzije 10 posto. Postoji raspon u tom dijelu ili su nam mogli dati dio PDV-a. Da su nam samo dali 2 posto PDV-a s prostora grada Varaždina, mi bismo mogli smanjivati ove porezne stope. Na ovaj način, ovo je jedini mogući način da gradski proračun može sve svoje obveze izdržati – zaključio je Bosilj.

Marković o komunalnom bodu, naknadi i doprinosu

Marković je rekao da uz ove odluke o porezima, na savjetovanje ide i odluka o komunalnom bodu i izmjena odluke na komunalnu naknadu i odluka o komunalnom doprinosu.

-Važno je naglasiti da Grad Varaždin već od 2018. godine kada je izdana cijena komunalnog boda za 25 posto, nije dizao cijenu komunalnog boda. Govorimo o bodu preko kojega se obračunava komunalna naknada za sve sugrađane, poslovne subjekte i sve ostale. Te godine bili smo protiv jer je inflacija bila doslovno nula i smatrali smo da u onom razdoblju nema nikakvog razloga za podizanje cijena, za razliku od danas kada puno okolnosti govori o tome da s ovakvom visinom komunalne naknade imamo neodrživi sustav održavanja komunalne infrastrukture i svega toga što se crpi, od košnje, svega onoga što se treba održati da bi se zadržao komunalni standard kakav Grad Varaždin ima – rekao je Marković.

Dodao je da nije bilo nikakvih problema što se tiče održavanja grada, gradskih površina i ostalog, ali da ima puno problema na infrastrukturi.

-Naravno, mi nismo imali proračun do petog mjeseca. Tek smo sklopili ugovor za održavanje komunalne infrastrukture, odnosno nerazvrstanih cesta u 9. mjesecu i da su se naravno tada intenzivirali svi ti radovi. Ako usporedimo s drugim gradovima, što se tiče komunalne naknade mi smo bili do sada jedan od najjeftinijih gradova, odnosno imali smo najmanju vrijednost boda od samo šest kuna i sada ju dižemo na jedan euro. Nema nikakvog napucavanja cijene, ne želimo dovoditi u situaciju da naši sugrađani to ne mogu platiti i naravno da ima onih koji teško spajaju kraj s krajem i njima ćemo pripremiti mjere koje će im olakšati ovaj udar – poručio je Marković.

Naglasio je da si Grad Varaždin kao jedan od najuređenijih gradova u Hrvatskoj ne može dozvoliti da mu komunalni standard padne ispod određene razine.

-Mi se trudimo da cijene idu minimalno onoliko koliko mislimo da moraju da se ovakav standard kakav naši Varaždinci žele zadrži – zaključio je Marković.

a.kučić/sjever.hr
17.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.