Now Reading:
Vindija dobila drugu oznaku “Dokazana kvaliteta”, ovoga puta za mliječne proizvode. Pogon je obišla i ministrica Vučković
Full Article 4 minutes read

Vindija dobila drugu oznaku “Dokazana kvaliteta”, ovoga puta za mliječne proizvode. Pogon je obišla i ministrica Vučković

Nakon što je u siječnju ove godine u grupu Vindija d.d. stigla prva oznaka “Dokazana kvaliteta-Hrvatska” za meso peradi, u ponedjeljak je ista takva stigla za mliječne proizvode.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković tom je prilikom zajedno sa varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore Mladenom Jakopovićem te predsjednikom Uprave Vindija d.d. Nenadom Klepačem obišla proizvodni pogon Vivis.

Riječ je o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a kako je istaknula ministrica Vučković, oznaka “Dokazana kvaliteta-Hrvatska” je oznaka koja jamči posebne uvjete proizvodnje, kontrolirane uvjete ali i to da je glavna sirovina potreba za proizvodnju stvorena u Hrvatskoj.

– Od početka do kraja, posebno kvalitetan proizvod. Bez velikih proizvođača, naši napori u označavanju i razvijanju dobrovoljnog sustava označavanja kvalitetom nacionalnog sustava, naravno ne bi bili adekvatno valorizirani. Rezultati ne bi bili dovoljno dobri – rekla je ministrica te ujedno zahvalila svim malim proizvođačima koji korak po korak implementiraju dosad preuzetih osam oznaka.

Ministrica je dodala kako je Vindija bila lider kod implementiranja oznake za meso peradi, te je ujedno istaknula kako je njihova suradnja dobra. Posebno je pohvalila sve tvrtkine napore te istaknula kako je Vindija osobito važna za Hrvatsku i snažno povezana sa malim proizvođačima i kooperantima.

– Ulaže iznimne napore u primjenjivanju posebnih oznaka te pokazuje snažne kapacitete za preuzimanje novih tehnologija za jedan moderni pristup. Ja sam uvjerena da će Vindija ostvarivati uspjehe i na međunarodnom tržištu, a ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede će i dalje podržavati napore koji se odnose na preradu, nove proizvode, obnovljive izvore energije i slično – poručila je ministrica Vučković.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je prigodno da Vindija dobije oznaku baš na Svjetski dan hrane.
Vindija je kvalitetna tvrtka sa kvalitetnim proizvodima – rekao je župan te se pritom osvrnuo i na oznaku zemljopisnog podrijetla koje je prije nekoliko mjeseci dobilo varaždinsko bučino ulje.

– To nam sve govori da Varaždinska županija, poduzetnici, obrti, OPG-ovi puno ulažu u kvalitetu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda što je izuzetno bitno jer svi očekujemo da je hrana kvalitetna i ukusna, a proizvodi iz naše županije upravo su takvi – rekao je župan.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako je oznaka “Dokazana kvaliteta-Hrvatska” izuzetno bitna u današnje vrijeme raznoraznih znakova na tržištu.

– Ispred Hrvatske poljoprivredne komore mogu biti zadovoljan što je ovo treća oznaka kvalitete za koju je Hrvatska poljoprivredna komora tražila specifikaciju, u dobroj suradnji s tvrtkom Vindija – rekao je Jakopović te dodao kako su oznake izuzetno bitne kako bi potrošači u konačnici vidjeli razliku i što više koristili domaće proizvode.

– To je u ovom trenutku izuzetno bitnu za Republiku Hrvatsku, za sve naše potrošače, ali i proizvođače, i da stvorimo jedan multiplikator u samoj proizvodnji kako bi što više naših domaćih kvalitetnih proizvoda došlo na tržište, na police trgovačkih lanaca – rekao je Jakopović.

Predsjednik Uprave Vindije d.d. Nenad Klepač rekao je kako je Vindija prva mljekarska industrija u Hrvatskoj koja je ostvarila ovu oznaku.

– Time kao grupa Vindija utvrđujemo jednu opredijeljenost prema kvaliteti, ali i suradnji sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u Republici Hrvatskoj i dokazujemo određeno liderstvo, da budemo uvijek među prvima koji preko te kvalitete dokazujemo našim potrošačima da imaju sigurnost u finalnim proizvodima – rekao je Klepač te dodao kako je u vrijeme današnje krize sigurnost i samodostatnost poljoprivredne proizvodnje u svakoj državi od izuzetnog značaja.

– Mi kao grupa možemo biti dobar sugovornik Ministarstvu poljoprivrede i želimo tu aktivno učestvovati jer briga o primarnoj proizvodnji potvrđuje da tu ipak postoji jedan zajednički interes za stabilnost u tom segmentu suradnje, za stabilnost u segmentu kvalitete koja se preko ove certifikacije diže na jednu novu razinu jer se radi o nadstandardima. Vindija je uvijek pokazivala interes da kroz kvalitetu ima veću povezanost sa našim potrošačima kojima na taj način nudi jednu istinsku kvalitetu i brigu za zdravlje svojih potrošača – poručio je Klepač.

n.p.bajz/sjever.hr

16.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.