Now Reading:
Nadolazeće zimsko računanje vremena negativno utječe na zdravlje ljudi
Full Article 2 minutes read

Nadolazeće zimsko računanje vremena negativno utječe na zdravlje ljudi

U noći sa subote na nedjelju, 28. i 29. listopada ponovno se mijenja sat na zimsko računanje vremena, a time dobivamo jedan sat sna.

Ta promjena posebno nije pogodna za meteoropate i kronične bolesnike, međutim to ne isključuje mogućnost da je osjete i oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba, donosi N1 Hrvatska.

Raspoloženje često ovisi o vremenu, a posebno na jesen kada je dan kraći, tmurniji i hladniji te sunce zalazi brže. To u ljudima budi razdražljivost, a utječe i na psihičko stanje ljudi.

Navodno svaka osoba ima svoj osobni sat, a kada se on poremeti, potrebno je određeno vrijeme da se vrati u prijašnje stanje. Našem organizmu potrebno je vrijeme prilagodbe na nove okolnosti.

Prelazak na zimsko računanje vremena skraćuje dan, a ta promjena najviše utječe na zaposlene osobe koje gotovo ne vide svjetlost dana tijekom radnih dana. To se smatra negativnom posljedicom jer uništava psihu i bioritam, ali i zdravlje zbog nedostatka Sunca koji je važan izvor vitamina D. Meteoropati i kronični bolesnici trebaju najmanje dva tjedna da se prilagode toj promjeni.

Same promjene godišnjih doba utječu na psihu, te je jasno da i promjena sata donosi određene posljedice kao što su promjena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolja.

foto ilustracija
sjever.hr/n1info.hr
16.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.