Now Reading:
Zrak u Varaždinu pod povećalom: Neugodni mirisi zraka izazivaju nelagodu i potrebu za rješenjima
Full Article 3 minutes read

Zrak u Varaždinu pod povećalom: Neugodni mirisi zraka izazivaju nelagodu i potrebu za rješenjima

Kvaliteta zraka u hrvatskim gradovima postala je predmet zabrinutosti, posebno nakon ekološke katastrofe koja je nedavno zadesila Osijek. Osijek, koji je već i prije bio među najzagađenijim gradovima u Hrvatskoj, posebno u smislu kvalitete zraka, suočava se s dodatnim problemima nakon katastrofalnog požara koji je prouzročio ozbiljne ekološke posljedice. Pretpostavlja se da je kvaliteta zraka u Osijeku dodatno degradirana nakon ovog događaja.

Nedavna istraživanja također ukazuju na zabrinjavajuće podatke o kvaliteti zraka u Varaždinu, unatoč službenim tvrdnjama gradske uprave o suprotnom. Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković izrazio je svoje neslaganje s tvrdnjama da je zrak u Varaždinu loš. Vanjska istraživanja pokazuju suprotne podatke, a Marković tvrdi da se stanje zraka precjenjuje.

-Imamo stanicu kvalitete zraka na Kapucinskom trgu i DHMZ-u. Nije zrak toliko loš koliko se priča. Međutim, imamo problem s mirisima u zraku, i to je ono na čemu treba raditi – izjavio je Marković i istaknuo je da je miris taj koji smeta građanima.

-Nažalost, nekad ima više mirisa koji nam smetaju, i na tome bi trebalo raditi. Da ti izvori neutraliziraju svoj miris, a za to postoje tehnologije. Zrak nije toliko loš u smislu kvalitete, već u smislu da nam smrdi – zaključio je Marković.

Prema rezultatima svih dosadašnjih mjerenja emisija i prema Programu zaštite zraka 2020.-2025. Grada Varaždina, može se konstatirati da je načelno i općenito kvaliteta zraka u Gradu Varaždinu zadovoljavajuća bez većih onečišćenja. Grad Varaždin je mjesto s najvećom gustoćom izvora emisija onečišćujućih tvari iz prometa, industrije i ložišta unutar županije, ujedno i područje s najvećim stupnjem urbanizacije i najvećom gustoćom naseljenosti. Upravo zbog toga je i stanovništvo s varaždinskog područja najviše izloženo onečišćenjima.

Zakon o zaštiti okoliša jasno definira zrak kao jednu od ključnih komponenti okoliša koja zahtijeva zaštitu od onečišćenja. Međutim, problemi s kvalitetom zraka i neugodnim mirisima i dalje predstavljaju izazov u Varaždinu i okolnim naseljima.

Jedan od uzroka problema u Varaždinu je nagomilani otpad i bale u Brezju, koji uzrokuju neugodne mirise, a problem se pogoršava u toplim razdobljima. U toplim godišnjim razdobljima, “mirisi” se osjete i s varaždinskog kupališta na jezeru Motičnjak, popularnog Aquacitya. Osim toga, novi izvor onečišćenja otkriven je na jugozapadnom dijelu Varaždina, ali varaždinski gradonačelnik nije htio o konkretnim imenima govoriti.

Problemi s kvalitetom i mirisom zraka očiti su u Varaždinu i okolnim naseljima, a građani se nadaju da će se poduzeti mjere kako bi se očuvala kvaliteta zraka i riješili problemi onečišćenja i neugodnih mirisa.

foto: arhiva/pixabay ilustracija
mdjak/sjever.hr
15.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.