Now Reading:
Ženska kreativnost u ruralnom životu 2023.: Najkreativnija ruralna žena u Varaždinskoj županiji je Mirjana Podbojec iz Maruševca
Full Article 4 minutes read

Ženska kreativnost u ruralnom životu 2023.: Najkreativnija ruralna žena u Varaždinskoj županiji je Mirjana Podbojec iz Maruševca

Povodom Svjetskog dana seoskih žena koji se obilježava 15. listopada, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije od 2006. godine dodjeljuje javna priznanja „Ženska kreativnost u ruralnom životu”.

Cilj je istaknuti osobitosti seoskih žena i senzibilizirati lokalnu zajednicu o njihovoj velikoj, ali još uvijek neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi te doprinosu društvenoj zajednici.
Ove je subote s tim ciljem organizirana prava fešta na Franjevačkom trgu u Varaždinu, pa su građanima ponuđeni najfiniji tradicijski kolači iz svih dijelova Varaždinske županije, sarma spravljena od Varaždinskog zelja i druge delicije koje su pripremile vrijedne i kreativne seoske žene, ali i nastup KUD Vidovec te svirka „Hajdina benda”.

Manifestaciju „Ženska kreativnost u ruralnom životu” koju je organizirao Županijski savez poljoprivrednih udruga u suradnji s Varaždinskom županijom, a koja je oduševila brojne posjetitelje, nije propustio ni župan Anđelko Stričak.

-Međunarodni dan ruralnih žena obilježava se kako bi se stavio naglasak na sve te vrijedne žene, koje osim svakodnevnih poslova imaju i jednu zadaću više, a to je da brinu o našoj tradiciji i običajima da se ne zaboravi. Stoga me zaista veseli da je na Franjevačkom trgu ovoliko štandova i da se na ovaj dan predstavilo toliko udruga i žena. Čestitam ima na tome i kao i dosad i dalje će imati podršku Varaždinske županije – rekao je župan.

-Predstavljeno je puno tradicijskih kolača i specijaliteta, neki su i zaštićeni na Europskoj razini. Proizvodi su fini, kvalitetni i zdravi i mislim da to ne treba naglašavati, to se zna – zaključio je Stričak.

Ove je godine prijavljeno šest vrijednih seoskih žena i to Štefica Bizek iz Lepoglave, predložena od strane Grada Lepoglave, Bernarda Plantak iz Sračinca, predložena od strane Udruge žena Preslica, Anica Bistrović iz Nedeljanca, predložena od Udruge žena Općine Vidovec, Marija Milak iz Svetog Đurđa, predložena od Udruge žena „Veliko srce“ Sveti Đurđ te Nadica Mikulić iz Svetog Đurđa, predložena od Udruge žena „Veliko srce“ Sveti Đurđ, kao i pobjednica natječaja Mirjana Podbojec iz Maruševca, predložena od Udruge žena Maruša iz Maruševca.

Svim sudionicama natječaja uručene su zahvale za sudjelovanje, a pobjednica je primila priznanje i poklon – unikatni kameni sat od obrtnika Roberta Garafolića,. Svim su kandidatkinjama uručeni i buketi cvijeća.

Nino Ivanuša iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova rekao je da ni ove, kao ni svih dosadašnjih godina, nije bilo odlučiti, izabrati najbolju od najboljih.

-Svaka je od žena specifična na svoj način, daje doticaj s lokalnom sredinom iz koje dolazi, zalaže se za zaštitu lokalnih običaja i prenosi sve to na mlađe generacije – rekao je Ivanuša.

Složio se s konstatacijom da se za ruralne žene može reći da drže ne tri, nego sva četiri kuta kuće.
-Meni to kao drugom spolu nije sramota priznati jer bez žena, pogotovo žena u ruralnoj sredini koja drži običaje i u ovom dobu urbanizacije i globalizacije, potiču ostanak u ruralnim sredinama i takav način života – istaknuo je Ivanuša.

Prijašnjih godina na dodjelu priznanja uglavnom su bile pozvane žene iz udruga koje su prijavile svoje kandidatkinje za najbolju, najkreativniju ruralnu ženu, a ove godine brojne su se druge žene pridružile i uveličale manifestaciju svojim radovima, finim kolačima i domaćim jelima.

-Željeli smo na pravi način pokazati što sve seoske, ruralne žene odrađuju i što sve mogu. Danas mi je srce ispunjeno jer mi je bila želja da se to na ovakav način organizira. Mislim da će to postati tradicija, druge godine ćemo nešto još drugačije napraviti, s ciljem da na neki način dovedemo selo u grad, da građani vide što se sve na našem selu radi i kako se živi – rekla je Marija Cafuk, predsjednica Županijskog saveza poljoprivrednih udruga.

Nakon dodjele priznanja uslijedio je kulturno-umjetnički program, a posjetitelji do podneva imaju priliku obilaziti štandove na kojima su mogli i puno naučiti. Naime, na manifestaciji se predstavlja sedam udruga žena s područja Varaždinske županije koje su ishodile jamstveni žig za svoje svoje autohtone kolače. Organizirana je i prezentacija pripreme tradicijskih delicija, a učenici Gospodarske škole Varaždin predstavljaju se s tradicijskim jelima te već tradicionalnom sarmom.

Uz to, na manifestaciji će se predstaviti i Marina Posavec, ovogodišnja predstavnica Varaždinske županije na 23. Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, dok će se Marija Milak predstaviti u ime Udruge žena Općine Sveti Đurđ “Veliko srce” te u ime udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

a.kučić/sjever.hr
14.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.