Now Reading:
Već 17 godina centri izvrsnosti u Varaždinskoj županiji okupljaju najbolje od najboljih – Stričak: Posvećeni smo dobrobiti svih učenika i dajemo im jako dobre temelje
Full Article 4 minutes read

Već 17 godina centri izvrsnosti u Varaždinskoj županiji okupljaju najbolje od najboljih – Stričak: Posvećeni smo dobrobiti svih učenika i dajemo im jako dobre temelje

Obrazovanje je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije, a centri izvrsnosti kruna su svih ulaganja u obrazovanje i samu izvrsnost. Potvrda da se u Varaždinskoj županiji radi odličan posao kada je u pitanju obrazovanje su brojna postignuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca na svim razinama.

Oni najbolji od najboljih pohađaju centre izvrsnosti, a u subotu je upriličena i mala svečanost obilježavanja početka nove pedagoške godine u radu centara.

Kako je naglasio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, svi zaposlenici u sustavu Županije, kao i oni u školama, trude se da učenici osim redovnog programa dobiju i koji sadržaj više.

-S učenicima se mnogo radi, za njih se organiziraju brojni sadržaji, u sklopu svake škole su zadruge i učenički klubovi i to je doista dokaz da se brine o svemu. Vjerujem da će im sve to pomoći da se nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja lakše usmjere kuda će dalje – hoće li se baviti nekim vidom poduzetništva ili nastaviti u akademskoj, odnosno znanstvenoj zajednici. Uvjeren sam da im Varaždinska županija kao osnivač daje jako dobre temelje – rekao je župan.

Dodao je kako broj učenika za koje počinje nova školska godina u centrima izvrsnosti dovoljno govori o tome da je Varaždinska županija kao osnivač tih ustanova posvećena prvenstveno dobrobiti učenica i učenika.

-Prije 17 godina u prvom Centru je bilo 200 učenika, to je bio Centar izvrsnosti iz matematike, danas smo na 760 naših učenika s kojima radi 156 mentora. To su brojevi koji sigurno zaslužuju veliko poštovanje i ovakav početak nove školske godine u radu centara izvrsnosti to i zaslužuje – rekao je Stričak.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije ujedinjeni su u Europski talent centar Hrvatska, a samo u Prvoj gimnaziji Varaždin djeluju tri takva centra – Centar izvrsnosti iz informatike koji je najstariji , zatim Centar izvrsnosti iz biologije, kao i Centar za šah, napomenula je ravnateljica gimnazije Janja Banić.

-Osobno vodim Centar izvrsnosti za srednje škole i veseli me da postoji interes učenika, naročito za programiranje koje je danas prilično aktualno i na tome je fokus. Ono što nudimo je radionica izrade nekih gotovih proizvoda koja uključuje 3D dizajn, 3D printanje, programiranje mikrokontrolera i sklapanje svega u cjeloviti proizvod i to je najčešće proizvod koji se može koristiti kao nastavno pomagalo – kazala je Banić.

Inače, Varaždinska županija je školske godine 2002./2003. započela rad s nadarenim učenicima iz matematike i fizike kroz dodatnu nastavu u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Godinu dana kasnije pokrenuta je dodatna nastave s nadarenim učenicima iz informatike, a 2007. godine s radom su započeli centri izvrsnosti na način na koji danas djeluju

Centri izvrsnosti Varaždinske županije u 17 godina svog djelovanja postali su nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti u brojnim županijama i gradovima Republike Hrvatske. U tih 17 godina kroz centre izvrsnosti prošlo je oko 11.800 učenika osnovnih i srednjih škola. Danas radi 12 centara izvrsnosti iz znanja i pet strukovnih centara izvrsnosti, a od ove godine tu je i novi program – Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku.

-Centri izvrsnosti kao i Europski talent centar Hrvatska prepoznati su izvan granica naše županije, te će tako centre pohađati i učenici iz drugih županija Međimurske, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Zadarske, Istarske i Šibensko-kninske županije te Grada Zagreba. Sav trud koji se ulaže kako bismo stvorili što bolje uvjete u obrazovanju nam se višestruko vraća, pa tako u školskoj godini 2022./2023. Varaždinska županija ima ukupno 28 državnih prvaka s osvojenih 31 medalja te ukupno 18 međunarodnih medalja – kazao je župan Stričak te zaželio puno sreće budućim šampionima i njihovim mentorima.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr
14.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.