Now Reading:
Kada nešto krivo krene u planinama ili brdima oni su tu da spase stvar! HGSS Stanica Varaždin proslavila 70 godina postojanja, posjetitelji razgledali opremu za spašavanje
Full Article 3 minutes read

Kada nešto krivo krene u planinama ili brdima oni su tu da spase stvar! HGSS Stanica Varaždin proslavila 70 godina postojanja, posjetitelji razgledali opremu za spašavanje

HGSS-a Stanica Varaždin ove je subote obilježila 70. godina gorskog spašavanja u Varaždinu. Osnovana je davne 1953. godine, svega tri godine nakon što je osnovana Gorska služba spašavanja u Hrvatskoj, a već 1954. godine imali su zabilježene prve službene akcije.

Kada se govori o povijesti gorske službe spašavanja u Varaždinu nezaobilazna su imena prvog pročelnika Vladimira Pohuleka te Zlatka Smerka koji je 70-tih godina pokrenuo alpinističku školu i orijentacijsko trčanje kojima je pripremao buduće mlade snage GSS-a.

HGSS Stanicu Varaždin danas vodi pročelnik Ivan Vitez. Trenutno stanica Varaždin broji 31. volontera, od kojih 16 gorskih spašavatelja. Godišnje sudjeluju u 20-ak akcija na području Varaždinske županije, to su najčešće akcije na Ivanščici, a sudjeluju i u ostalim akcijama diljem Republike Hrvatske. Uz to sudjeluju na raznim ekspedicijama, provode niz edukativnih aktivnosti, organiziraju i dežuraju na mnogim manifestacijama koje se provode u prirodi.

U povodu obljetnice Vitez je naglasio kako su izrazito ponosni na današnju obljetnicu. 

-Možemo reći da dugi niz godina aktivno spašavamo ne samo imovinu, nego i ljudske živote na području Varaždinske županije. Sa svim strukturama u Županiji imamo jako dobru suradnju, a također i sa svim GSS-ovima, i sa žurnim službama, počevši od 112, preko policije, vatrogasaca, Crvenog križa, hitne pomoći i vjerujem da ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti  i da će Stanica Varaždin i dalje rasti – istaknuo je Vitez te dodao kako su si zacrtali razne ciljeve za budućnost i nada se da će ih ostvariti.

Na obilježavanju ove važne obljetnice bio je i župan Anđelko Stričak koji je napomenuo kako je HGSS jedna od ključnih sastavnica domovinske sigurnosti.

 -Čestitam im na ovoj lijepoj obljetnici i zahvaljujem im na svemu onome što su učinili kod pomoći i spašavanja naših ugroženih građana i turista. Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima i naše sastavnice domovinske sigurnosti tu dolaze do izražaja i brinu o sigurnosti svih koji se zateknu na području Varaždinske županije. Mogu reći da je Varaždinska županija  sigurna za život, ulaganja i razvoj – rekao je župan Stričak.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj kazao je kako Varaždin ima sreću što je okružen prekrasnom prirodom.

 -Imamo planine Ivanščicu, Kalnik, Ravnu goru, Čevo, imamo prekrasne rijeke Bednju, Dravu, Plitvicu…Ljudi vole uživati u prirodi, većina ih se ponaša odgovorno, ali čak i onima koji se odgovorno ponašaju zna se dogoditi nezgoda. Sretni smo što imamo Hrvatsku gorsku službu spašavanja u Varaždinu, da imamo njihovu stanicu i da u takvim slučajevima oni mogu reagirati. Čestitam im na svemu što su dosad uradili i želim im da i ubuduće budu toliko efikasni i požrtvovni – zaključio je Bosilj.

U svom radu HGSS će i dalje imati potporu Varaždinske županije. Za 2024. godinu u proračunu će biti osigurano 10.000 eura za redovnu djelatnost.

Za vrijeme svečanosti zainteresirani posjetitelji mogli su na varaždinskom Korzu razgledati opremu kojom se služe članovi HGSS.

i.belošević/sjever.hr 14.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.