Now Reading:
Općina Veliki Bukovec od sada ima svoj grb i zastavu
Full Article 2 minutes read

Općina Veliki Bukovec od sada ima svoj grb i zastavu

Općina Veliki Bukovec odsada ima svoj grb i zastavu koji su promovirani u povodu Dana Općine. Grb je prikazan u obliku poluokruglog štita, a u plavome polju prikazana je srebrno bijela raskriljena golubica, a crveno naoružana golubica sjedi na srebrno bijelom cvijetu pelargonije.

U prenesenom značenju golub simbolizira nebeskog zaštitnika Župe svetog Franju Asiškog, koji je ujedno i zaštitnik životinja. S druge strane, cvijet predstavlja marljivost ljudi jer upravo proizvodnja cvijeća u Općini Veliki Bukovec predstavlja 40 posto ukupne proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

– Grbom i zastavom predstavlja se Općina i pripadnost Općini, a ističe se tradicija, ugled i dostojanstvo. Zastava će se isticati uz zastave Republike Hrvatske i Varaždinske županije pri proslavama, svečanostima, kulturnim, sportskim i sličnim manifestacijama. Plava boja zastave simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, vjeru i pobožnost – pojasnila je predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar te dodala kako je Općinsko vijeće nedavno jednoglasno potvrdilo službeni izgled grba i zastave.

Načelnik Općine Veliki Bukovec, Franjo Vrbanić, napomenuo je da sam postupak nije bio nimalo jednostavan i da je od prvog idejnog rješenja pa sve do konačne odluke na prošloj sjednici općinskoga vijeća proteklo dvije godine.

– Kada sam prije šest godina u prvom mandatu dobio povjerenje da vodim Općinu Veliki Bukovec jedna od mojih odluka bila je da moramo imati službeni grb i zastavu budući da smo bili jedina općina u Varaždinskoj županiji koja nije imala spomenuta službena obilježja. Sa velikim zadovoljstvom, i mojim osobnim ali i mještana, sada smo došli do tog cilja – zaključio je Vrbanić.

sjever.hr

13.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.