Now Reading:
Zgrada Doma sindikata na Trgu Republike u Čakovcu osvijetljena bojama izraelske zastave – održan sastanak s predstavnicima Kiryat Tiv’ona
Full Article 2 minutes read

Zgrada Doma sindikata na Trgu Republike u Čakovcu osvijetljena bojama izraelske zastave – održan sastanak s predstavnicima Kiryat Tiv’ona

Jedan od simbola Čakovca, zgrada Doma sindikata na Trgu Republike, od jučer navečer osvijetljena je plavim i bijelim svjetlom, bojama izraelske zastave.

Podrška je to građanima Izraela, koji su ove subote doživjeli najteži teroristički napad u svojoj povijesti, a u kojem je dosad potvrđena smrt tisuću i dvjesto ljudi, od kojih je velika većina civila.

Na inicijativu gradonačelnika Kiryat Tiv’ona Ide Grinbluma, grada prijatelja Čakovca, u srijedu navečer održana je online konferencija gradonačelnika s kojima izraelski grad ima sklopljene sporazume o prijateljstvu.

Izraelci su predstavnike njemačkog Braunschweiga, francuskog Compiegnea i Čakovca upoznali s najnovijim događanjima na terenu te s potrebama koje imaju.

Iako se nalaze na sjeveru zemlje, oko 150 kilometara udaljeni od Gaze, jučer su se po prvi put u posljednjih trideset godina u Kiryat Tiv’onu oglasile sirene. Kako je rekao gradonačelnik objašnjavajući razloge sukoba, Hamas je izveo brutalni planirani napad isključivo na civilno stanovništvo koje živi uz pojas Gaze, ne birajući žrtve i čineći okrutne zločine.

U konferenciju se uključio i stanovnik kibuca u kojem su Hamasovci u subotu ubili desetke mještana, a mnoge oteli, među kolima su i članovi njegove obitelji. Kako je rekao, iako su živjeli s čestim raketnim napadima, agresija koja se dogodila u subotu, zatekla ih je na spavanju te šokirala brutalnošću. Velika većina preživjelih stanovnika je u izbjeglištvu, te će se, kako je rekao, biti vrlo teško vratiti normalnom životu.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini osuđujući zvjerstva koja su počinjena nad civilima, rekla je da nas u Hrvatskoj ova događanja podsjećaju na Domovinski rat u kojem su također civili bili jedna od glavnih meta te nad kojima su počinjeni brojni zločini. Naglasila je da ćemo im rado pomoći, ukoliko im bude potreban bilo koji vid humanitarne pomoći.

Pridružila se i ostalim gradonačelnicima u želji da svi što prije pronađu svoje najmilije te da sukob što prije završi.

Input your search keywords and press Enter.