Now Reading:
Ovo su znakovi da su vam se u kući pojavile stjenice. Evo kako ih uočiti i kako ih se riješiti?
Full Article 3 minutes read

Ovo su znakovi da su vam se u kući pojavile stjenice. Evo kako ih uočiti i kako ih se riješiti?

U Francuskoj, odnosno u Parizu, trenutno vladaju ogromni problemi sa stjenicama, a svaki dan raste i broj novih slučajeva ujeda stjenice. Zbog toga je u strahu i Engleska, jer u London svakog dana pristiže 15 vlakova izravno iz Pariza pa je osjećaj za opasnost još i veća.  

Stjenice žive četiri do šest mjeseci, dugo ostajući bez hrane, što ih čini vrlo teškim za uklanjanje i grizu izloženu kožu kako bi se hranile krvlju, što je siguran način da znate da imate zarazu, piše Mirror.

Njihovi ugrizi mogu izazvati alergijske reakcije i potencijalno sekundarne infekcije kože.  Stjenice su jako iritantne, stoga je važno što prije ih riješiti jer ženke mogu položiti čak 500 jaja u dva mjeseca. Ta se jaja zatim izlegu za otprilike tjedan dana, što onda dovodi do problema jer ćete uskoro biti preplavljeni ovim insektima.

Poznato je da stjenice više vole visoke temperature pa bolje uspijevaju u toplijim klimama i u zgradama. Kako ih uočiti? Postoji sedam znakova na koje treba obratiti pozornost, prenosi Večernji list.

Čudan miris: Stjenice ispuštaju neobičan miris, čudan, pljesniv miris koji se zadržava u vašoj spavaćoj sobi, unatoč tome što nema jasnog razloga za to, poput prljave hrpe odjeća. Kada se stjenice osjećaju ugroženo, emitiraju ono što se naziva alarmnim feromonima koji imaju blagi miris malina, cilantra ili sličnog.  

Ugrizi: Ako se probudite s ‘crvenim ugrizima koji svrbe’, to bi mogao biti znak stjenica.

Jajašca: Jajašca stjenica teško je uočiti jer su sićušna, duga samo 1 mm, ali ih se može pronaći traženjem bilo čega što podsjeća na mala zrnca riže u krevetu.

Čahure: ‘Stjenice se ‘presvlače’ nekoliko puta tijekom različitih faza životnog ciklusa, što znači da njihove čahure mogu biti različitih veličina.

Mrlje od krvi: Nakon što se stjenica završi hraniti, krv može iscuriti ako je tijekom sna zgnječite naglim pokretima poput prevrtanja, pa ako primijetite bilo kakve tragove, možda imate stjenice.

Tamno smeđe oznake: Tamni tragovi izmeta stjenica veličine vrha olovke mogu se pojaviti na madracima, plahtama, uzglavljima, pa čak i vašim zidovima, a puno su manji od mrlja krvi, pa ih je teže uočiti.

Žive stjenice: Odrasle stjenice duge su oko 5 mm i sklone su skrivanju na raznim mjestima od kreveta do područja uz njega.

Kako se riješiti stjenica? Ovo su savjeti: temeljito perite posteljinu barem jednom tjedno,  usisavajte žarišta stjenica na tjednoj bazi, neka imaju što manje mjesta za skrivanje – Čišćenjem kuće i uklanjanjem nepotrebnog nereda osiguravate da stjenice imaju manje mjesta za skrivanje, ne spremajte stvari u karton, budite na oprezu s ljudima koje primate u dom i brinite dok raspakiravate kofere,  prenosi Večernji list.

FOTO: Screenshot

sjever.hr/Mirror/Večernji.hr 12.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.