Now Reading:
I u Hrvatsku stiže snažna promjena vremena, Slovenci prognozirali gdje se i koliko snijega očekuje idućeg tjedna
Full Article 2 minutes read

I u Hrvatsku stiže snažna promjena vremena, Slovenci prognozirali gdje se i koliko snijega očekuje idućeg tjedna

Nedjelja donosi veliku promjenu vremena, budući da će nam se sa sjeverozapada Europe približiti hladna fronta, najavila je meteorologinja Tea Blažević za N1.

Već od jutarnjih sati bit će kiše i pljuskova na sjeverozapadu zemlje, a onda će se širiti i drugdje. Lokalno će biti obilnije oborine, uz pratnju grmljavine. Prema kraju nedjelje i u noći na ponedjeljak, kad dovoljno zahladi, kiša će u gorju prelaziti u snijeg.

Osjetan pad temperature

Temperature će na mjestima u unutrašnjosti biti i desetak stupnjeva niže. Zahladnjet će i na Jadranu, bura će zapuhati najprije na sjevernom dijelu, tijekom noći će se uglavnom proširiti na veći dio Jadrana.

I dok naš DHMZ prognozu snijega zasad ograničava samo na najviše predjele, slovenska stranica Neurje.si najavljuje više snijega, prenosi N1.

Što prognoziraju susjedi?

Neurje.si prognozira malo veću količinu kiše za zapadni dio Slovenije u razdoblju od nedjelje do ponedjeljka. Očekuju između 50 i 100 l/m2, no ova količina uvelike će ovisiti o prirodi mediteranske ciklone.

Koristeći modele Europskog centra za srednjoročne prognoze (ECMWF), zaključuju kako će granica snježnih padavina pod utjecajem ove ciklone pasti na oko 1500 m. To u Sloveniji znači da bi se mogle zabijeliti Kamniške Savinjske i Julijske Alpe, te poznate planine poput Pohorja ili Rogle. Snijeg će se, međutim, ipak brzo otopiti zbog pozitivnih dnevnih temperatura, a samo zahlađenje ne bi trebalo trajati predugo.

sjever.hr/n1info.hr
12.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.