Now Reading:
Za silovanje pokćerke 2,5 godine zatvora, jer je branitelj! A za provalu u kiosk kazna 4 godine!!
Full Article 3 minutes read

Za silovanje pokćerke 2,5 godine zatvora, jer je branitelj! A za provalu u kiosk kazna 4 godine!!

Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno je na dvije i pol godine zatvora osudio 54-godišnjeg K.Š. iz okolice Zagreba, nakon što je utvrđeno da je na štetu svoje punoljetne pokćerke počinio teško kazneno djelo protiv spolne slobode, odnosno što je uporabom sile s drugom osobom, bez njezina pristanka, izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, a djelo je počinjeno prema bliskoj osobi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je za to kazneno djelo propisana zatvorska kazna od minimalno pet do 15 godina zatvora, sud je išao ispod minimuma, i to zbog “naročito olakotnih okolnosti”.

Muškarac je osuđen jer je u drugoj polovici ožujka 2022. u prijepodnevnim satima na adresi u prostorijama svoje obiteljske kuće u kojoj je u zajedničkom kućanstvu stanovao s izvanbračnom suprugom i s njezinom kćeri, ušao jednom u sobu u kojoj se nalazila njegova pokćerka. Kako stoji u izreci presude, protiv njezine volje, a u namjeri da s njom ostvari spolni odnos ili izjednačenu spolnu radnju, najprije ju je dirao po grudima, nakon čega joj je skinuo tajice i gaćice koje je imala na sebi. Ona mu je cijelo vrijeme govorila da se makne od nje, odgurivala ga svojom rukom, pri čemu je i vrištala…

Žrtva je prijavila kazneno djelo gotovo mjesec dana nakon što je ono počinjeno, jer je bila u strahu. U vrijeme počinjenja kaznenog djela imala je 20 godina, a za vrijeme počinjenja kaznenog djela živjela je u zajedničkom domaćinstvu s počiniteljem u njegovoj kući.

Kao olakotnu okolnost naveli su kako je optuženik bio sudionik Domovinskog rata kao pripadnik specijalne policije time da je u Domovinskom ratu sudjelovao od 1991. do 1995., nositelj je Spomenice Domovinskog rata i medalje “Oluja”.

Kao otegotna okolnost navedeno je da je optuženik kazneno djelo počinio kao osoba zrele životne dobi i kao takav svjestan značenja i posljedica svojih postupaka.

Sudac je u presudi naveo da je optuženik u dobi od 54 godine i da nije imao drugih kažnjivih ponašanja, da mu ovo kazneno djelo predstavlja životni eksces te kaznu zatvora u trajanju dvije godine i šest mjeseci sud smatra primjerenom.  Koliko sudska praksa zna biti ‘zbunjujuća’, svjedoči odluka Županijskog suda u Zagrebu koji je dvostruko više kaznio ovisnika koji je opljačkao kiosk, uzevši 800 kuna.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/Slobodna Dalmacija 30.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.