Now Reading:
Ovogodišnje 53. Varaždinske barokne večeri donose 25 koncerata i niz popratnih programa, kao i gastro korner zemlje partnera Švicarske
Full Article 4 minutes read

Ovogodišnje 53. Varaždinske barokne večeri donose 25 koncerata i niz popratnih programa, kao i gastro korner zemlje partnera Švicarske

U Varaždinu je u utorak održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 53. Varaždinskih baroknih večeri, festivala barokne glazbe koji će se održavati od 22. rujna do 4. listopada, a ovogodišnja zemlja partner je Švicarska.

Ove će godine biti izvedeno ukupno 17 koncertnih programa u Varaždinu i osam izvan grada, čime se nastavlja tradicija VBV-a u prisutnosti u čak pet županija koje povezuje dravski sliv.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je kako svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe.

-Švicarska je tu perjanica zbog toga što ima jednu sjajnu školu za to, a to je Schola Cantorum Basiliensis i to je jedna od najboljih obrazovnih institucija koja se bavi proučavanjem i izvođenjem rane glazbe i mogu reći da je uz Kraljevsku akademiju u Londonu sigurno broj jedan na tom području. Jedan od velikih uspjeha je što će upravo biti prisutna na našem festivalu i to je veliki korak unaprijed. Kad govorimo o švicarskim ansamblima, velika je čast da je ovdje orkestar iz Basela, pod vodstvom velikog dirigenta Andree Marcona, a s njim već pregovaramo 14 godina i on će ove godine otvoriti festival s Vivaldijem i Lukom Sorkočevićem – najavio je Bobić.

Nastupit će i ostali ansambli iz Švicarske, ali na Festivalu će biti i dosta hrvatskih izvođača, a bit će obilježeno i nekoliko obljetnica: 15. obljetnica postojanja našeg ansambla Camerata Garestin, 100 godina smrti našeg poznatog slavista Vatroslava Jagića i 75. godina Zbora „Ivan Goran Kovačić”.

-Ove smo godine dali jako puno prilika mladima. Mislim da trebamo puno ulagati u našu mladost, s obzirom na protekle godine pandemije i ovog ratnog okruženja, tako da su čak četiri programa posvećena mladima i najmlađima. Mislim da je integracija mladih u ovaj festival jako velika stvar – rekao je Bobić.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 28 godina.

-Ove godine imamo 25 koncertnih izdanja i još 25 popratnih sadržaja, od toga dva Masterclassa. Održat će ih Tutu Aydinoglu glazbenicu iz Turske, pijanistica specijalizirana za ranu glazbu i Francesco Corti dirigent, čembalist i profesor na školi Scholi Cantorum Basiliensis – kazao je Rojnik.

Varaždinska županija dugi je niz godina pokrovitelj VBV-a, a zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako im je izuzetna čast što će biti dionikom programa jer jedan od koncerata će se 30. rujna održati u atriju Županijske palače.

-Varaždinske barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se VBV mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo, da baštinimo tu tradiciju i prenosimo ju na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini. Nadam se da će u tih 15 dana svi ljubitelji baroka s velikim zadovoljstvom doći i podržati ovaj festival i da njegova tradicija nije upitna minimalno za sljedećih stotinu godina – rekla je zamjenica Zagorec.

smart

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu.

-Grad Varaždin ponosan je na to što je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja i u Hrvatskoj postoji samo šest ovakvih festivala i Varaždinske barokne večeri su jedan od kamena temeljca kulture u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik.

smart

Thomas Casuro, zamjenik švicarskog veleposlanika naglasio je kako će se na ovogodišnjim baroknim večerima predstaviti osam baroknih formacija iz različitih dijelova Švicarske. Dodao je kako će se za cijelo vrijeme održavanja Varaždinskih baroknih večeri Švicarska predstaviti Varaždincima i njihovima gostima svojim tradicionalnim delicijama na Trgu kralja Tomislava kao i sa svojim poznatim sirom, vinima čokoladnom tortom, što će svima sigurno biti zanimljivo.

smart

Svečano otvorenje VBV-a najavljeno je za petak, 22. rujna u varaždinskoj katedrali u 20 sati, a uveličat će ga članovi La Cetra Barockorchester, te Zbora Hrvatske radio televizije uz soliste Carlosa Menu i Jonu Martineza na čelu s dirigentom Andreom Marconom, a uslijedit će tradicionalni vatromet na Starom gradu.

a.kučić/sjever.hr
19.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.