Now Reading:
Iz SDP-a poručili: HDZ-ovci i kad rade nepravdu time se hvale
Full Article 2 minutes read

Iz SDP-a poručili: HDZ-ovci i kad rade nepravdu time se hvale

U cijelosti prenosimo priopćenje pristiglo iz Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije:

Najtužnije je kad tu nepravdu čine djeci i mladim roditeljima, a novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića koji je izradila Vlada je upravo to – velika nepravda, ali i moguće kršenje ustavnih prava.

Glavni je kriterij indeks razvijenosti, što bi značilo da će gradovima poput Varaždina pripasti najmanje, a bit će zakinuti i drugi gradovi i razvijenije općine.

Novom uredbom predviđa se da će slabije razvijeniji gradovi i općine dobivati 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtićima na razini Hrvatske, a razvijenije sredine, poput Varaždina, svega 6,25 posto.

Jesu li HDZ-u neka djeca važnija od druge ili se opet ide nepromišljeno i bez imalo razumijevanja u sve ovo ne bi li se prodavala magla pred izbore?

Jesu li HDZ-ovcima djeca i roditelji iz razvijenijih gradova i općina tek na razini statističke greške?

Ako pogledamo izračun to izgleda ovako; ekonomska cijena vrtića iznosi 294 eura, Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu, a
Donja Voća npr. dobiva 147 eura – 8 puta vise!

Život nije Excel tablica, a sva djeca vrijede jednako. Zašto bi imućniji roditelji iz Donje Voće plaćali primjerice manje za vrtić nego roditelji lošijeg imovinskog stanja u Varaždinu.

Tražimo prekid diskriminacije na djeci. Vlada je svojom Uredbom učinila veliku nepravdu i time eventualno krši ustavna prava djece.

SDP traži financiranje sve djece iz državnog proračuna kako bi za SVE roditelje bilo besplatno, jednoglasan je zaključak županijskog odbora SDP-a Varaždinske županije na čelu s Barbarom Antolić Vupora, ističe se u priopćenju.

sjever.hr
19.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.