Now Reading:
Djelatnici varaždinske bolnice građane upoznavali sa jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice
Full Article 3 minutes read

Djelatnici varaždinske bolnice građane upoznavali sa jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice

Varaždinska bolnica i ove se godine uključila u kampanju “Zaustavimo sepsu” nizom aktivnosti. Nakon organiziranog predavanja za učenike Medicinske škole, u subotu je na Franjevačkom trgu održana javnozdravstvena akcija povodom koje su djelatnici Opće bolnice Varaždin razgovarali s građanima i dijelili letke s podacima o tome što je sepsa, kako nastaje, koji su uzroci i kako je prevenirati.

– Cilj je edukacija građana o prepoznavanju ranih simptoma sepse jer smatramo da edukacijom možemo postići zaista mnogo, kako bi se na vrijeme započelo liječenje – rekla je pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski, mag. med. techn.

Dodala je kako je jedan od važnijih postupaka u suzbijanju sepse prevencija, odnosno podizanje svijesti građana. Između ostalog, važni su i čista voda, higijena ruku, prevencija interhospitalnih infekcija te siguran porod i cijepljenje.

– Brojnim mjerama zasigurno možemo prevenirati razvoj infekcija i nastanak sepse. Medicinske sestre našeg odjela za intenzivno liječenje, ali i drugih radilišta u Općoj bolnici Varaždin, daju izniman doprinos povećanju svijesti o sepsi među javnosti i zdravstvenim profesionalcima. Tako ćemo nastaviti i dalje i raditi u djelokrugu naših kompetencija kako bi svojim radom i edukacijom utjecali na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti – poručila je Gajski.

Danu obilježavanja sepse priključilo se i Sveučilište Sjever, Odjel sestrinstvo, a kako kaže pročelnica Odjela, Marijana Neuberg, to je jedna od brojnih akcija koje podržava Sveučilište Sjever.

– Na taj način zdravstveni djelatnici, ali i budući zdravstveni djelatnici, uče javnost i građane grada Varaždina o tome koliko je bitno prevenirati i prepoznati simptome sepse – istaknula je Neuberg.

Da se bolnica svake godine uključuje u akciju istaknuo je ravnatelj bolnice Damir Poljak.

– Kampanja “Zaustavimo sepsu” započela je 2014. godine, a varaždinska bolnica u nju se uključila samo godinu kasnije. Sepsa je veliki javnozdravstveni problem što pokazuju i brojke. Nažalost, u svijetu svake 2.8 sekunde od sepse umre jedna osoba. Varaždinska bolnica svake godine ima organizirano nekoliko aktivnosti u sklopu kampanje i sve s ciljem da naši zdravstveni radnici, ali i šira javnost, budu što više upoznati sa sepsom – rekao je Poljak te dodao kako djelatnici varaždinske bolnice već godinama organiziraju predavanja za učenike i studente, odnosno buduće zdravstvene djelatnike kako bi ih educirali o jednom od najvećih zdravstvenih problema današnjice.

Akciju na Franjevačkom trgu došli su podržati i saborski zastupnik Damir Habijan te varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

sjever.hr

18.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.