Now Reading:
Župan Stričak komentirao prelazak županijskih bolnica pod ingerenciju države: Zdravstveni objekti sa svom opremom i zaposlenicima ostaju tamo gdje su i sada
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak komentirao prelazak županijskih bolnica pod ingerenciju države: Zdravstveni objekti sa svom opremom i zaposlenicima ostaju tamo gdje su i sada

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio u javnosti da država početkom idućeg godine na sebe preuzima osnivačka prava županijskih, općih i specijalnih bolnica ta je tema izazvala veliku pažnju te čak nekoliko najava ustavnih tužbi, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, istaknuo je  kako u cijeloj priči prvenstveno treba gledati interes korisnika zdravstvenih ustanova odnosno pacijenata.

Zgrade odnosno zdravstveni objekti, sa svom medicinsko-dijagnostičkom opremom i svim zaposlenicima, ostaju tamo gdje su i sada i to je glavna poruka pacijentima. S druge strane očekujemo unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga jer je upravo to cilj prijenosa osnivačkih prava, tj. cjelokupne reforme zdravstva – izjavio je za Hinu Stričak,  a prenose nacionalni portali, dodajući  da je sam stručni rad zdravstvenih ustanova propisan na razini države i na taj rad županije ni sada nemaju utjecaja.

-Isto tako, nastavit ćemo sa suradnjom koja se i sada odvijala u okviru Županije, a koja se tiče, primjerice, javnozdravstvenih akcija u kojima sudjeluje naša bolnica.  Što se tiče upravljanja, županije i Grad Zagreb u upravljanju bolnicama i nadalje će sudjelovati putem jednog člana Upravnog vijeća, dok se predsjednik i tri člana imenuju ispred osnivača, odnosno Republike Hrvatske – pojasnio je Stričak.

Na primjeru zdravstvenih ustanova u Varaždinskoj županiji Stričak ističe da će se upravo prijenosom osnivačkih prava osloboditi fiskalni kapaciteti županije.

-Varaždinska županija je osnivač šest zdravstvenih i jedne ustanove socijalne skrbi. One su zajedno ostvarile gubitak koji s 31. srpnjem 2023. iznosi 72.557.262 eura, od čega na Opću bolnicu Varaždin otpada 60.057.953 eura, odnosno više od 80 posto. Varaždinska županija, koja po Zakonu o ustanovama solidarno odgovara za dugove svojih ustanova, nema financijskih sredstava za podmirenje tog duga – pojasnio je Stričak.

Ističe i kako je iz financijskog plana Opće bolnice Varaždin vidljivo da su ukupni prihodi  Bolnice prošle godine iznosili 77.728.541 eura. Od tog iznosa, Županija je iz svojeg proračuna izdvojila 1.424.864 eura, što čini svega 1,83 % prihoda, a doda li se tome 1.809.849 eura iz decentraliziranih sredstava, izdvajanja Županije čine 2,33 % ukupnih prihoda Bolnice.

-Vlastiti prihodi bolnice iznosili su 1.746.201 eura ili 2,25%. Sva ostala sredstva, odnosno više od 90 % prihoda Bolnice odnosi se na prihode s državne razine – zaključio je Stričak koji vjerujeda će se ti iznosi u budućnosti i povećati.

Što se tiče same Opće bolnice Varaždin, koja trenutno je završila ili provodi projekt koji se mjere u desecima milijuna eura, tvrdi kako to bez države ne bi bilo moguće.

-Ove je godine završen objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija te jedinica za liječenje moždanog udara a započeta je i izgradnja centralnog operacijskog bloka. Sve te investicije ne bi bile moguće provesti bez pomoći države, odnosno Ministarstva zdravstva – završio je varaždinski župan.

sjever.hr 17.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.