Now Reading:
Ovo su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini!
Full Article 2 minutes read

Ovo su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini!

Na konferenciji AgroRocks 2023. proglašeni su pobjednici RuralFoto – izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini, te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posjetitelje Tvrđa u Osijeku.

Na izbor je nominirano više od 1.200 fotografija sudionika iz tri države – Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Bio je ovo jedinstven foto natječaj s potpuno javnom i transparentnom procedurom. Sve nominirane fotografije autori su postavljali na društvenu mrežu KLUB, a najbolje su, za svaku od četiri kategorije – proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, među sobom.

Stručna komisija, sastavljena od predstavnika medija, znanstvene zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacijskih stručnjaka, prethodno je odabrala deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija.
U kategoriji #priroda pobjedu je odnijela fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca s prosječnom ocjenom 6.99.

Zanimljivo je kako su #životinje odnijele prosječno najviše ocjene, a najbolja od njih jest ona koja oslikava siluete krda jelena u maglovitoj noći baranjskih šuma koje je zabilježila Ankica Ursić Molnar iz Baranje, koja se na svom OPG-u bavi ovčarstvom. Vrlo mističnog tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer – rika jelena je upravo u tijeku. Ova je fotografija ostvarila najveću ocjenu čitavog izbora – 7.71!

U kategoriji #selo, pobjedu je odnijela fotografija seoske idile, gdje u brdskom krajoliku ispred tradicijskih drvenih kuća odmara mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovjekov prijatelj, pas. Ovu fotografiju, koju je publika ocjenom 7.08, potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susjednoj Bosni i Hercegovini.

I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH), koja se bavi proizvodnjom mlijeka, a fotografira iz hobija. Sudionici su ovoj dinamičnoj fotografiji, s koje gotovo da se čuje zujanje pčela i osjeti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocjenu, 7.54.

Svaki od pobjednika osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR i plaketu.

Snimku s dodjele RuralFoto nagrada na konferenciji AgroRocks možete pogledati ovdje: od 4:28:00.

autor fotografija: Hrvoje Škergat

sjever.hr 17.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.